Вербна неділя – свято Входу Господнього в Єрусалим, яке належить до дванадесятих, тобто найбільш значущих у церковному календарі. Це одне з найсвітліших і найблагодатніших урочистостей у році, коли православні святкують описану в Біблії подію – Вхід Господній у Єрусалим. Розповідаємо про його традиції, заборони та якого числа Вербна неділя у 2024 році.

Що таке Вербна неділя – історія свята

Вербна неділя – це остання неділя перед Великоднем. У західній традиції її називають пальмовою, а в православній – вербною. Вона має й другу офіційну назву – Вхід Господній в Єрусалим.

Цього дня Ісус Христос верхи на віслюку виїхав із селища Віфанія – там, за переказами, він воскресив із мертвих Лазаря, а потім вирушив до Єрусалима. У місті його й апостолів зустрів радісний народ, який на знак поваги встелив дорогу перед Спасителем пальмовим гіллям. Ті, хто зустрічав, сподівалися, що Ісус звільнить їх від рабства Римської Імперії, і не розуміли, що він готується дарувати їм не земне, а небесне спасіння.

Назва свята пішла від пальмових гілок, у нас замість пальмових головними атрибутами стали гілочки верби, тому неділя називається Вербною.

Ісус зайшов до Єрусалимського храму і, побачивши там торговців, звинуватив їх у тому, що вони перетворили святе місце на “вертеп розбійників”, а потім вигнав їх. Ніхто не посмів перечити Христу, побоюючись народного гніву, але священнослужителі задумали погубити Спасителя, який продовжував силою молитви зцілювати людей.

Наступні дні, які назвали Страсний тиждень, будуть останніми і страшними в земному житті Ісуса.

Коли Вербна неділя у 2024 році

Вербна неділя належить до перехідних свят – вона залежить від Великодня. Тому щороку свято припадає на різні дати, але обов’язково в шосту неділю Великого посту.

У 2024 році свято Вербна неділя випадає на 28 квітня. Ця дата однакова як для нового, так і для попереднього церковного календаря.

Що не можна робити у Вербну неділю

Вербна неділя – велике свято, тому слід відкласти всі справи. Цього дня заборонено:

  • сваритися, вступати в конфлікти;
  • злитися, ображатися, лихословити;
  • веселитися і надмірно їсти;
  • працювати, займатися прибиранням та іншими домашніми справами – час необхідно присвятити духовному, а не мирському.

Чи можна садити у Вербну неділю город? Традиційно цього дня нічого не садять – усе посаджене буде погано рости і, як кажуть у народі, “піде у вербу”.

Що можна робити у Вербну неділю

У свято добре піти на службу до церкви. Віряни несуть до храму гілочки верби, щоб освятити їх – вони символізують перемогу життя над смертю, тобто Воскресіння Господнє. Освячену вербу потім зберігають удома впродовж року, прикрашають ними іконостас. Тим, хто дотримується Великого посту, цього дня є послаблення: можна їсти рибу та рибні страви.

У народній традиції існує звичай освяченою вербою злегка бити домочадців – щоб були здорові та щоб захистити їх від недоброго, гілочки верби також ставлять в узголів’я хворого.

Прикмети на Вербну неділю

За прикметами дня судять про погоду та врожай:

  • ясна і тепла погода стоїть – урожай буде хорошим;
  • вітряна погода – до прохолодного літа;
  • заморозки цього дня – буде багатий урожай пшениці;
  • якщо на березі вже є листочки, а на вільсі немає – літо буде сухим; а якщо навпаки – дощовим.

За однією з народних прикмет, якщо у Вербну неділю з’їсти одну бруньку освяченої верби, то зможеш знайти щастя.