Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Чи буде в українців мобільний зв’язок під час відключень світла: деталі

Незважаючи на відсутність світла, українці повинні мати доступ до екстреного зв’язку та систем оповіщення.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

«росія понад 2 роки цілеспрямовано атакує українську енергетику, постійні знеструмлення впливають і на погіршення якості звʼязку та інтернету. Адже базові станції мобільних операторів, які забезпечують покриття, також працюють від електроенергії. Президент поставив завдання — стабілізувати ситуацію з мобільним зв’язком та інтернетом під час знеструмлень», — зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації.

Для стабілізації ситуації з мобільним зв’язком Національний центр оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України (НЦУ) видав розпорядження, яке мають виконувати представники мобільних операторів. 

Що передбачає це рішення для операторів мобільного зв’язку:

  • до 1 жовтня 2024 року не менш ніж 60 % базових станцій операторів повинні бути забезпечені автономним резервним живленням;
  • до 1 листопада цей показник має зрости до 70 %;
  • до 1 грудня — до 80 %; 
  • до кінця січня 2025 року — 100 %.

Що це має забезпечити:

  • 1 вересня 2024 року всі мережі мобільних операторів мають бути під’єднані до генераторів із запасом палива або обладнані акумуляторами для роботи протягом 72 годин. Ці ж норми стосуються вузлів, до яких під’єднані комунікаційні станції екстрених диспетчерських служб 101, 102, 103, 104 та 112;
  • до 1 грудня 2024 року не менш ніж 25 % мереж операторів мають бути забезпечені генераторами та працювати під час знеструмлень, інша частина мереж повинна працювати мінімум 10 годин на акумуляторних батареях.

Оператори щоквартально звітуватимуть Національному центру оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК), перевірятиме виконання.

Для того щоб допомогти операторам виконувати вимоги розпорядження, ухвалили рішення: 

  • розробили постанову № 352, яку затвердив регулятор. Так оператори зможуть подати заявку в Обленерго, щоб установа модернізувала свої мережі, які йдуть до базових станцій. Це дасть змогу швидше заряджати акумулятори; 
  • узгодили перелік обʼєктів, які повинні мати безперебійне живлення, ОВА передадуть його до Обленерго;
  • працюємо над бронюванням військовозобовʼязаних співробітників ремонтних бригад.

Парламент ухвалив закон про скасування мита та ПДВ на ввезення акумуляторів і генераторів. 

Пізніше з’явиться можливість повідомляти в Дії про проблеми зі звʼязком, навіть коли користувачі будуть офлайн. Під час відновлення звʼязку інформація підтягнеться. 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin