Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Доба стає дедалі довшою: причини та можливі наслідки

Ще один неочікуваний наслідок глобального потепління виявили вчені: доба на Землі стає довшою. Це пов’язано з уповільненням швидкості обертання нашої планети. Можливі збої в навігації по всьому світу.

Про це інформує Голос українською, посилаючись на інформацію, одержану від дослідників з Політехнічного університету в Цюріху.

Повідомляється, що дослідники довели, що зміна клімату в останні десятиліття почала істотно впливати на тривалість астрономічної доби. Це пов’язано з перерозподілом маси на планеті внаслідок підвищення рівня світового океану і таненням льоду в полярних областях.

Так, за розрахунками вчених, до початку XXI століття “кліматичне сповільнення” за своїм впливом стало порівнянне з основним фактором подовження доби – місячними приливами, – а в майбутньому може вийти на перше місце за важливістю. І хоча людині відчути такі зміни неможливо, вони цілком здатні вплинути на роботу супутникової навігації та багатьох інших комп’ютерних систем.

Кліматична криза цілком реально “доб’є” планету: останні 13 місяців стали найспекотнішими за всю історію спостережень за кліматом. Вчені звертають увагу на небачену раніше екстремальність ураганів, Європі та більшій частині регіонів по всьому світу загрожують хвилі спеки.

Нагадаємо, наразі Східну Європу та Балкани накрила значна та тривала спека, температура повітря сягає та перевищує 40-42°C. Очікується, що протягом наступних семи днів температура в багатьох країнах, включно з Грецією, Румунією, Україною та Молдовою, перевищить 40°C, що на 10-12°C вище середнього показника за період останніх 20 років.

Очікується, що спека збережеться і вночі, особливо у великих міських центрах, де температура навряд чи буде нижчою за 28-30°C. Така тривала спека посилює теплове навантаження, особливо для вразливих верств населення.

Причиною теплових аномалій є надходження повітряних мас із Північної Африки. Метеорологи попереджають, що в майбутньому це може стати звичним явищем через збільшення ступеня континентальності клімату над Східною Європою.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin