Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

У космосі застягли двоє астронавтів: що відомо

Двоє астронавтів NASA застрягли на Міжнародній космічній станції через технічні проблеми з якими стикнулась капсула Starliner компанії Boeing.

Про це інформує Gazeta.ua.

61-річний Баррі Вілмор та 58-річна Cуніта Вільямс не ступали на тверду землю вже сім тижнів. Вони перебували на борту космічного корабля від моменту його першого старту з Флориди 6 червня.

“Майже 50 днів тому вони були відправлені разом зі Starliner для першого стикування з космічним кораблем і повинні були виконати тестову місію, яка спочатку мала тривати тиждень – доки не виникли проблеми. Відстикування капсули Boeing декілька разів затримувалося через несправність двигунів, а потім стався витік гелію, що спричинило занепокоєння щодо безпеки”, – сказано в повідомленні.

Інженери досі намагаються визначити, що сталося. Доки вони не зможуть з’ясувати це, астронавти застрягли.

Наразі встановлені різні дати повернення Starliner на Землю. Керівник програми комерційних польотів NASA Стів Стіч каже, що вони ще не готові оголосити дату повернення.

“Насправді не так багато інформації. Ми робимо великий прогрес, але не зовсім готові. Ми зосереджені на тому, щоб повернути Бутча і Суні на Starliner. Подальший аналіз результатів буде завершено цими вихідними, однак, розгляд NASA не відбудеться до першого тижня серпня, тож Вілмору та Вільямс доведеться почекати, перш ніж вони зможуть повернутися додому”, – сказав він.

Boeing і NASA провели численні випробування несправних двигунів, які спричинили проблеми під час першого польоту Starliner. Запасний модуль був ретельно досліджений у пустелі Нью-Мексико, щоб спробувати з’ясувати, що відбувається в космосі.

Американське космічне агентство також розглядає інші варіанти, наприклад, повернення астронавтів на іншому космічному кораблі.

NASA заявляло, що космічний корабель буде придатний для 45-денного перебування. Однак зараз цей термін перевищено. Тоді NASA заявляло, що для Вілмора і Вільямс буде життєздатним перебування на кораблі протягом 90 днів, але навіть якщо вони в результаті перевищать цей термін, Starliner дозволено перебувати на орбіті протягом 21 дня. Сітч сказав, що для них є достатньо запасів і ресурсів, а ризиків для будь-кого на борту немає.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin