Вінниця
16.09.2024
19.59° C
Вгору

25 тисяч гривень за найкращу ідею: вінничанок запрошують до участі в проєкті

Учасницям пропонують розробити концепцію екскурсії про діячок Вінниці або Вінниччини. Найкращі ідеї реалізують, а їхні авторки отримають по 25 тисяч гривень, як зазначає ВМР.

«Вона зазвучить по-новому» – це проєкт феміністичної правозахисної організації «ВІСЬ», який реалізується за грантові кошти від «Українського жіночого фонду». Мета проєкту – відновлення справедливості у ставленні і поціновуванні жінок, відзначення їхньої ролі в історичній і сучасній ретроспективі, підтримка прав жінок через поширення надихаючих історій про жіночий внесок на широкий загал.

«Розробка екскурсійних маршрутів з означенням феміністичної оптики допоможе більш якісно, широко та масштабно говорити про роль і внесок жінок в історії регіону без стереотипізації їхніх життєвих шляхів. Заодно цим проєктом ми економічно підтримаємо жінок в індустрії туризму», – зазначила голова правління ГО «ВІСЬ» Світлана Дубина.

До травня 2025 року планується розробка і представлення двох екскурсій для висвітлення досягнень жінок Вінниччини без гендерних стереотипів і дискримінації:

  1. по Вінницькій територіальній громаді;
  2. по Вінницькій області (віртуальна екскурсія, відзнята на відео).

Участь у відборі концепцій можуть взяти всі охочі жінки, які мають професійні навички проведення екскурсій. Дедлайн подачі концепції екскурсії – 26 вересня. Опис на 1-2 сторінки в довільній формі можна надсилати на електронну пошту [email protected].

«Ми оберемо найкращі ідеї, і вже за розробку кожної з екскурсій заплатимо авторкам по 25 тисяч гривень. Єдина умова – розроблена екскурсія буде доступна до проведення усіма бажаючими. Водночас немайнові авторські права на екскурсію будуть належати людині, яка її створила» – розповіла Світлана Дубина.

Щоб охопити ширшу аудиторію, за кошти проєкту також підтримають:

• проведення щонайменше семи тестових екскурсій (в т.ч. для осіб з вразливих категорій),

• презентаційно-мотиваційні зустрічі з переглядом віртуальних екскурсій (щонайменше сім),

• інформаційну кампанію із залученням різних методів поширення інформації,

• розробку тематичних наліпок,

• написання щонайменше 15 тематичних дописів з історіями жінок Вінниччини (до цього дослідження, яке також буде оплачуватись, планують заохотити студенток, працівниць бібліотек, музеїв, архівів тощо).

«Питання ролі жінок в історії Вінниці довший час недостатньо артикулювалося в публічному просторі – зауважив на презентації директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені. – Хоча поступово, навіть з процесом перейменування вулиць, в інформаційному полі все більше почали підсвічуватися жінки як знакові діячки. З’явилися вулиці Марії Гавриш, Марії Литвиненко-Вольгемут, Софії Русової, Тетяни Кошиць… Дуже хочеться, щоб проєкт розкрив не просто їхні постаті, а те, як вони вплинули на ті чи інші сфери життя нашого міста. Яскравий приклад – театр Садовського (первісно – оперний театр). Головним драйвером у його створенні в першу чергу була Тетяна Лентовська-Едвардс – без її професійного менеджерства цей театр би не відбувся так, щоб бути на слуху далеко за межами Вінниці. Таких історій в нас дуже багато, зрештою, більше уваги варто приділяти і сучасним вінничанкам, які є гордістю сьогодення. Сподіваюсь, що їхні імена справді зазвучать по-новому».

Детальніше про проєкт і участь у ньому можна дізнатися на сторінці ГО «ВІСь»: https://www.facebook.com/volonterstvo.by.axis . Довідки за телефоном 0502574284 та в листуванні на електронну пошту [email protected].

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin