Вінниця
16.09.2024
19.59° C
Вгору

Що варто знати про навчальний рік 2024/25

Навчальний рік 2024–2025 в Україні розпочинається у складних умовах, зумовлених тривалою війною. Міністерство освіти і науки (МОН) підготувало ряд заходів, спрямованих на забезпечення безперебійного навчального процесу, з урахуванням безпекових ризиків, стану шкільної інфраструктури та різних форм навчання. Якими вони будуть та чому дітей намагаються повернути до очного навчання? Про це детальніше йдеться у матеріалі Радіо Свобода. 

На початку серпня 2024 року Міністерство освіти й науки України затвердило наказ №1112, який встановлює нові умови здобуття загальної середньої освіти в комунальних школах під час воєнного стану.

Цей документ визначає заходи для повернення якомога більшої кількості українських учнів до очного навчання в школах. В наказі йдеться про те, що всі вимоги, викладені в документі, мають бути впроваджені до початку наступного навчального року (2025/2026).

Проте, якщо школи вже готові виконати ці умови, вони можуть розпочати їх реалізацію вже з навчального року 2024/2025.

Також МОН запустили стратегію «Школа офлайн», мета якої повернути дітей до шкіл. Щоправда, згідно зі статистикою МОН чимало шкіл постраждали від повномасштабного російського вторгнення.

«Сьогодні майже 600 000 дітей здобувають освіту дистанційно в Україні, ще понад 390 000 — це ті діти, які перебувають за кордоном, але продовжують навчатися в українських школах дистанційно. Тож критично важливо покращити якість онлайн-навчання та адаптуватися під потреби кожної категорії дітей», — йдеться у цій стратегії.

Очне, дистанційне чи змішане навчання?

Згідно з рекомендаціями МОН, для українських шкіл в умовах війни залишається пріоритетним очне навчання з можливістю впровадження змішаного формату. Це передбачає поєднання очних занять із дистанційними.

Формат змішаного навчання може бути організований по-різному. На приклад тиждень через тиждень, день через день чи інші варіанти.

Розклад занять у змішаному форматі кожен навчальний заклад встановлює самостійно.

Рішення про організацію очного або змішаного навчання ухвалюється радою оборони області чи відповідною ОВА, а також педагогічною радою закладу освіти, після чого закріплюється відповідним наказом керівника закладу.

Умови для організації очного та змішаного навчання

В умовах воєнного стану денне навчання в школах, включаючи змішану форму, може бути організовано за наступних умов:

  • У закладі освіти або в радіусі не більше 500 метрів від нього повинні бути бомбосховища або інші захисні споруди з безперешкодним доступом.
  • Заклад освіти має володіти достатньою матеріально-технічною базою для проведення такого навчання.

Дистанційне навчання

Якщо школа не відповідає зазначеним вище вимогам, зокрема щодо наявності укриттів, навчання організовується в дистанційному форматі, згідно з Положенням про дистанційну форму здобуття освіти.

Дистанційні класи

Для дистанційного навчання формуються класи:

  • з 1 по 9 та/або 11 (12) класи;
  • з 5 по 9 та/або 11 (12) класи;
  • з 7 (8) по 11 (12) класи за наявності не менше двох класів одного рівня.

Навчання на окупованих територіях

На тимчасово окупованих територіях учні можуть навчатися дистанційно або за індивідуальною програмою (педагогічний патронаж), якщо це дозволяє безпекова ситуація.

Канікули у 2024/2025 навчальному році

МОН надає школам свободу у визначенні структури навчального року, з урахуванням безпекової ситуації. Орієнтовні дати канікул:

  • Осінні: 28 жовтня — 3 листопада 2024
  • Зимові: 30 грудня 2024 — 10 січня 2025
  • Весняні: 24 — 30 березня 2025
  • Літні: 30 травня — 31 серпня 2025
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin