Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Виставку ілюстрацій до повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків» презентували у Вінниці

У виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського відбулась презентація виставки ілюстрацій відомої художниці Олени Кульчицької до повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». До експозиції увійшов 31 графічний твір.
Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Під час відкриття виставки директорка музею Лариса Кравченко зазначила, що серія ілюстрацій до відомого твору нашого Сонцелюба, яку створила Олена Кульчицька, стали невіддільною частиною його візуального сприйняття.

«Її ілюстрації до повісті “Тіні забутих предків” вирізняються яскравим відображенням народних звичаїв, одягу та побуту гуцулів. Вона вдало передала атмосферу Карпат та містичний, іноді навіть магічний світ, описаний Коцюбинським. Тут художниця вміло використала елементи народного мистецтва у своїх роботах, що додало їм автентичності та глибини. Кожна ілюстрація насичена символами та образами, які допомагають читачеві краще зрозуміти зміст та настрій повісті», – говорить Лариса Кравченко.

Під час заходу вінничанам представили один з ексклюзивних експонатів музею – ілюстроване Оленою Кульчицькою видання повісті «Тіні забутих предків», якому виповнюється 95 років.

«Ми пишаємось, що у нашій музейній колекції є оригінальні роботи такої мисткині, як Олени Кульчицької. Адже її роботи відзначаються чіткими контурами та великою увагою до деталей. Вона активно займалася книжковою графікою, створюючи ілюстрації для творів українських письменників. Й однією з них є унікальна книга – це повість нашого Сонцелюба “Тіні забутих предків”. Такі екземпляри музейники беруть у свої руки з великим трепетом, гордістю та вдячністю минулому поколінню, яке зберігало цю реліквію. І ми сьогодні продовжуємо цю велику справу», – підкреслює Лариса Кравченко.

Перший заступник директора департаменту культури Вінницької міської ради Олексій Циганков під час відкриття експозиції зазначив, що представлене видання повісті «Тіні забутих предків» є унікальним та ексклюзивним.

«Дякуємо нашим Збройним Силам України, Захисникам та Захисницям, які сьогодні стоять на сторожі наших кордонів, нашого з вами життя, нашої ідентичності, культури. Адже саме вони дають нам змогу збиратись, відкривати виставки, проводити форуми та ін. Нині ми можемо говорити про творчість відомого вінничанина Михайла Коцюбинського, про діяльність інших відомих митців XX століття», – говорить Олексій Циганков.

Він резюмував, що подія організована у межах заходів Року Коцюбинського (#2024РікКоцюбинського) та виконання Стратегії розвитку культури ВМТГ, яку проводять в межах проєкту #EU4Culture, фінансує ЄС та реалізовує Goethe-Institut Ukraine.

Виставка експонуватиметься до 19 серпня. Вхід вільний.

Довідка: 64-71-02; 067-211-52-71.

Довідково

Олена Львівна Кульчицька – знана українська мисткиня, яка більш ніж сотню років тому увірвалася в художнє життя Львова і стала першою жінкою, що здобула мистецьку освіту на теренах Галичини. Олена Кульчицька є авторкою понад чотири тис. художніх творів, що увійшли до золотого фонду української книжкової ілюстрації. Багатогранність її таланту проявляється не лише в графіці та живописі, а й у декоративному мистецтві та ілюструванні друкованих видань.

У 1929 році Державне видавництво України замовило Олені Львівні створити ілюстрації до повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків», згодом цього ж року видали однойменну повість письменника з ілюстраціями художниці, а оригінали робіт передано до фондів Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin