Вінниця
16.09.2024
19.59° C
Вгору

У холі Вінницької міської ради відкрили виставку експозиційного проєкту «Міфогенез 2024»

У Вінниці відкрили виставку в межах міжнародного експозиційного проєкту «MITHOGENESIS: ПРОквітіння». В експозиції представлено 13 фотоколажів – це роботи пленерної частини цьогорічного мистецького заходу.

Як повідомляють у Вінницькій міській раді, цього року учасниками «Міфогенезу» стали 10 талановитих митців з різних куточків України, а також із США. Окрім цього, два художники брали участь в проєкті дистанційно, демонструючи глобальний характер та інноваційний підхід до створення мистецьких робіт. Особливо варто відзначити вагомий внесок художників з Вінниці, які представили 10 унікальних проєктів, кожен з яких відображає особисті переживання митців та їхнє розуміння гармонії між людиною і природою.

Художники творчо досліджували, взаємодіяли з природно-історичним середовищем скіфського городища не публічно, створюючи та ретельно документуючи таку взаємодію для можливості донести до глядача творчі результати у вигляді художнього продукту в фото- та відеоформаті.

Кожна з робіт занурює глядача у глибокі та інтимні роздуми про місце людини у світі, її зв’язок із навколишнім середовищем.

Куратором проєкту традиційно став знаний вінницький художник Олександр Никитюк.

Організатори зазначили, що допоміжною тематичною назвою та визначенням формату проєкту стало «ПРОквітіння». Художники використовували як класичні форми і методи створення творів мистецтва довкілля, так і методи перформативних практик та різних творчих синтезів – живопис, інсталяція, колаж.

Проєкт надав можливість митцям, що працюють в напрямку лендарту та енвайронмент арту в Україні, продовжити творчу практику в кризові часи, створити та донести до глядача особисте послання мистецьким засобом.

Своїми враженнями від переглянутих картин поділилась Ольга Коломієць. Жінка зазначила, що ці фотопанно є своєрідними візуальними медитаціями, що запрошують до діалогу між автором та глядачем, відкриваючи перед останнім нові грані розуміння навколишнього світу.

«Тут кожна робота особлива, подекуди незвична, втім не залишає байдужими нікого. Як я розумію, художники акцентували увагу на важливості єднання митців та глядачів через мистецтво, яке відображає тонку взаємодію між людиною і природою, особливо у сучасних умовах глобальних викликів», – говорить Ольга Коломієць.

Виставка експозиційного проєкту «Міфогенез 2024» проходить в рамках реалізації Стратегії культури Вінницької міської територіальної громади до 2025 року за підтримки проєкту #EU4Culture, який фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin