Вінниця
19.09.2024
14.06° C
Вгору

Як вінницькі ОСББ ефективно використовують сортувальні станції?

Це кількість вторсировини, яку зібрали мешканці одного з вінницьких ОСББ на базі власної «сортувальної станції». Про таку таку ініціативу повідомляє ВМР. Мешканці багатоповерхівки на вулиці Праведників світу започаткували її в грудні 2021 року і вона досі успішно діє. Завдяки такому майданчику небайдужі вінничани зменшують негативний вплив на довкілля, а заразом отримують ресурси, завдяки яким покращують простір навколо себе та донатять на потреби Збройних Сил України.

Ініціаторкою створення сортувальної станції три роки тому стала екоактивістка Ірина Петрик. Жінка має десятирічний досвід сортування сміття і вирішила заохотити до цього й інших людей. Щоб об’єднати сусідів навколо цієї ідеї, знадобилося не так багато ресурсу, розповідає жінка.

«Все почалося з двох картонних коробок, які я поділила і звичайним фломастером підписала: “скло” та “пластикові пляшки”. Потім в загальному чаті ОСББ запросила сусідів наповнювати ці коробки, охочих відгукнулося чимало», – каже вона.

Наразі на сміттєвому майданчику цього житлового комплексу десяток контейнерів для вторсировини, куди завантажують ПЕТ-пляшки, алюмінієві банки, скляну тару, пластик, а також плівку. Їх придбали за виручені кошти з продажу відходів.

«Як тільки механізм сортування налагодився, ми почали продавати зібране. Знайшли підрядника, який дає за це кошти. Таким чином ми придбали перший контейнер і так поступово розширили нашу “сортувальну станцію”. Тепер виручені кошти донатимо на потреби Збройних Сил України”, – додає Ірина Петрик. – Загалом вивіз ліквідної вторсировини відбувається раз на 3 тижні, в середньому ми отримуємо близько 1,5 тисячі грн. Все, що підприємство не забирає, ми вивозимо на “ЕкоШатл”».

Перш ніж викидати вторсировину, треба звернути увагу, чи вона чиста і суха, пляшки бажано стискати, щоб вони займали якнайменше місця, рекомендують екоактивісти. Голова правління ОСББ Юлія Чуйко розповідає, що мешканці дуже позитивно ставляться до ініціативи сортування сміття.

«90% наших мешканців – молоді люди, вони зацікавлені в тому, щоб жити в комфорті, екологічній обстановці. І ми хочемо власним прикладом показувати іншим мешканцям нашого міста наскільки сортування відходів це корисна ініціатива», – сказала Юлія Чуйко.

Ще одна аналогічна сортувальна станція вже функціонує на базі ЖК Фортеця. Там теж активні мешканці ОСББ створили майданчик, куди приносять вторинну сировину в належному вигляді. Голова ОСББ Фортеця Леся Каплун розповідає, що ідею сортування сміття мешканці підтримали одноголосно. Він функціонує вже три роки і за цей час суттєво зменшилась кількість сміття, яке вивозить комунальне підприємство «ЕкоВін».

«Своїми силами ми створили відповідні контейнери і сортуємо сміття за різними категоріями – пластик, скло, жерстяні бляшанки, папір та клейонка. Все це ми передаємо підряднику на подальшу переробку і отримуємо за це кошти. Їх ми спрямовуємо на покращення благоустрою та комфорт наших жителів. Кожен мешканець самостійно обирає, як саме сортувати – хтось підготував відерця, хтось в коробках його складає. Наш сміттєвий майданчик знаходиться поруч з будинком, тож немає проблеми в тому, щоб щодня наповнювати наші контейнери», – зазначила Леся Каплун.

Тим часом у Вінниці фахівці департаменту відновлення та розвитку продовжують працювати над розробкою Плану управління відходами Вінницької громади. Це документ, який має на меті вдосконалити систему та обрати оптимальні методи поводження з відходами.

За словами координаторки цього процесу Юлії Замушинської, ініціативи, які реалізують на базі цих двох ОСББ мають надзвичайно важливий вплив на добробут громади.

«Насамперед це призводить до зменшення відходів. Дуже важливо, що вінничани розуміють, як можна мінімізувати негативний вплив на середовище та користуються ресайклінгом, тобто переробкою. Таким чином ми також зберігаємо ресурси. В рамках роботи над Планом управління відходами ми створили робочу групу, яка займається розробкою механізмів ефективного управління різними типами відходів. До роботи залучені представники міської влади, бізнесу, громадськості, освіти та інших сфер. Спільними зусиллями ми прагнемо створити систему управління відходами, яка відповідатиме європейським стандартам», – сказала Юлія Замушинська.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin