Вінниця
27.04.2024
12.72° C
Вгору

Відключення світла: вінничан застерігають від шахраїв

Сьогодні вночі ворог знову вдався до масованої атаки по енергетичних об’єктах країни. Попри всю складність ситуації, енергетики оперативно реагують на виклики та роблять все від них залежне. Водночас непроста ситуації в енергосистемі може стати причиною активізації кібершахрайства.

Зокрема шахрайська схема може приховуватися за повідомленнями на кшталт: «ДТЕК повідомляє про екстрені відключення електроенергії внаслідок атаки ворога на енергетичну інфраструктуру».

Наприклад, торік кіберполіція викрила групу зловмисників, які під час блекаутів створювати фейкові телеграм-боти енергетичної компанії.

Використовуючи фейкові телеграм-боти, зловмисники дізнавалися авторизаційні дані для входу до телеграм-акаунтів.

Скомпрометовані облікові записи фігуранти використовували у шахрайських схемах. Зокрема, зі зламаних акаунтів вони робили автоматичну розсилку шахрайської реклами для привласнення грошей громадян.

Щоб не стати жертвою шахраїв, правоохоронці радять громадянам налаштувати двофакторну автентифікацію у всіх соцмережах та месенджерах, які пропонують таку функцію. Не варто повідомляти нікому коди підтвердження, які приходять у SMS або безпосередньо у застосунках. Також рекомендують регулярно переглядати підключені пристрої та активні сеанси у месенджерах.

Користуючись ботами, громадян завжди закликають звертати увагу на посилання. Будь-яка відмінність означає, що ви потрапили на фейковий бот або канал. Зазвичай у назві відрізняється одна чи декілька літер, що складно помітити під час пошуку.

Також кіберполіція радить отримувати інформацію про відключення та відновлення електропостачання лише з офіційних джерел, зокрема, з офіційного сайту ДТЕК – https://dtek.com/.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin