Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Немирівська лікарня поверне НСЗУ гроші за допомогу при інсультах: причина

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) розпочала моніторинг медичних закладів Вінниччини. Інспектори перевіряють рівень якості надання медичних послуг, зокрема, повноту надання послуг, проведення закупівель для медустанов тощо. Про те, що в області розпочато перевірку закладів охорони здоров’я стало відомо з виступу голови Національної служби здоров’я України Наталії Гусак. Сьогодні посадовиця провела у Вінниці брифінг. 

Як зазначила на зустрічі перша заступниця голови Вінницької ОВА Наталя Заболотна, вдруге Національна служба здоровʼя України проводить моніторинг з дотримання умов договору закладами охорони здоров’я Вінницької області в межах Програми медичних гарантій.

«Цей моніторинг є важливим і для голів громад, керівників медичних закладів і насамперед для населення. Основна мета – не просто щось виявити, когось покарати. Важливо проаналізувати, наскільки заклади охорони здоров’я, які отримують кошти від держави на надання медичних послуг населенню, надають ці послуги. І наскільки наше населення отримує ці послуги безкоштовно, якісно та в повному об’ємі. Адже саме медичний заклад бере на себе відповідальність, коли підписує договір з НСЗУ з наданням медичного пакету», – каже Наталя Заболотна.

Нагадаємо, що у 2023 році для медичних закладів Вінниччини на надання медичних послуг надійшло від НСЗУ 5,9 мільярдів гривень. У 2024 році очікують, що від НСЗУ надійде 6,7 мільярдів гривень

Як зазначила голова НСЗУ Наталія Гусак, понад 16 тисяч вінничан від початку 2024 року вперше приєдналися до програми «Доступні ліки». Це люди, які вперше дізналися, що можна отримати ліки безоплатно, або за невелику доплату. Також на Вінниччині стало більше аптечних пунктів, де можна отримати ліки по цій програмі.

«Ми розуміємо, що далеко не в усіх закладах ці гроші перетворюються у безоплатну допомогу, на яку ми виділяємо мільярдів гривень. Тим більше – в якісну медичну допомогу. На 7 році реформи цей початковий, «квітково-цукерний» період завершився. НСЗУ, як закупівельник медичних послуг, починає моніторити відповідне виконання договорів», – зауважує Наталя Гусак.

Наразі у них є два види моніторингу: фактичний та автоматичний. Фактичний моніторинг здійснюється у вигляді документального моніторингу та візиту безпосередньо у медзаклад. Такий моніторинг може бути як плановим, так і позаплановим. Автоматичний моніторинг може проводитися дистанційно, завдяки аналізу масиву даних та оцінки подальших ризиків.

«Наприклад, Немирівська лікарня, яка пройшла моніторинг з надання допомоги по інсультах, поверне НСЗУ всі кошти, які ми заплатили за лікування інсульту впродовж періоду, який ми перевіряли. А все тому, що ми встановили ряд невідповідностей по вимогах надання медичних послуг. Керівник закладу має взяти відповідальність за це, найняти спеціалістів, перевірити обладнання. Також встановили, що людині не надається реабілітація у гострому періоді, а це дуже важливо під час лікування інсульту», – зауважує Наталія.

Додає, що моніторинг – це не каральна функція. Від того, що заклад охорони здоров’я позбавлять фінансування, людям не стане краще. Проте важливо, аби медичні заклади виправляли свою поведінку. Якщо вони не будуть покращувати свою роботу, у НСЗУ повинні зрозуміти, як змінити маршрут, аби людина отримувала якісні послуги.

Кожен пацієнт, який уклав декларацію з сімейним лікарем, має право на безоплатні лабораторні та діагностичні дослідження. На прийомі лікар може оглянути пацієнта, провести скринінг і швидкі тести на інфекційні захворювання. Безоплатно можна пройти:

– інструментальну діагностику: електрокардіографію, пікфлуометрію (оцінка дихальної системи за піковою швидкістю видиху), вимірювання гостроти зору та слуху, а також отримати направлення до лікаря-спеціаліста;

– скринінг на розлади психіки та поведінки;

– скринінгове обстеження на ВІЛ, туберкульоз, гепатити та інфекції, що передаються статевим шляхом.

Які аналізи є безоплатними:

– загальний аналіз крові та сечі;

– аналіз рівня холестерину;

– аналіз рівня глюкози в крові.

Для проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення. Додатково платити за витратні матеріали не потрібно. Пробірки для аналізів крові, рукавички, шприці та спиртові серветки включені у вартість послуг Програми медичних гарантій та оплачуються Національною службою здоров’я України.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin