Вінниця
30.06.2024
22.75° C
Вгору

Вінниця виділить на оборону 24 мільйони гривень

Сьогодні, під час засідання сесії 28 червня, депутати Вінницької міської ради схвалили низку фінансових рішень. Відповідно до пріоритетів, основним напрямом спрямування коштів залишається сектор безпеки та оборони.
На нього з бюджету ВМТГ цього разу передбачили виділити 24 млн грн у вигляді субвенції державному бюджету на підтримку силового блоку та зміцнення безпекових заходів.
Крім того, планується спрямувати близько 200 млн грн на закупівлю військових облігацій, цільове призначення яких – підтримка обороноздатності країни в умовах війни. Подбали самоврядці й про додаткові видатки на виконання важливих завдань за пріоритетами «Стійкість» та «Турбота».

Традиційно одстними з перших під час сесії Вінницької міської ради депутати розглянули фінансові питання. Адже бюджет громади в умовах війни виконує важливу місію. Першочергово – це допомога нашим оборонцям, а також створення умов для ефективного захисту людей від диверсій, кримінальних небезпек та інших правопорушень.

«Це важливе рішення саме в частині нашого основного пріоритету “Безпека і оборона”. Воно стосується направлення субвенції в сумі 24 млн грн на потреби підрозділів Сил безпеки та оборони, в тому числі для підтримки однієї з військових частин та госпіталю», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Так, зокрема майже 2,3 млн грн підуть на потреби полку зв’язку, що базується у Вінниці. 5 млн грн – на госпіталь ветеранів для ремонту одного з його приміщень та 16,7 млн грн – на матеріальне підсилення різних силових структур.

«Загалом, якщо говорити про підтримку наших Збройних Сил, то хочу наголосити, що ми вже направили на армію понад 400 млн грн. Ви пам’ятаєте, що при формуванні бюджету ми передбачили на підтримку військових 640 млн, але думаємо, якщо будуть нормальні надходження до бюджету, то збільшимо цю суму до 800 млн, а загалом на пріоритет “Безпека та оборона” плануємо спрямувати до 1 млрд грн», – підкреслив очільник громади.

Також, відповідно до цього сесійного рішення, передбачено видатки бюджету на реалізацію проєктів, спрямованих на зміцнення критичної інфраструктури громади. Зокрема, за пріоритетом «Стійкість» кошти направили на підтримку КП «Вінницяоблводоканал», нове будівництво двох систем електропостачання та двох блочно-модульних когенераційних станцій і реконструкції однієї із чинних.

А серед видатків за пріоритетом «Турбота» спрямували кошти на оздоровлення дітей пільгових категорій за кордоном, можливість якого з’явилася завдяки нашим міжнародним партнерам із Чехії та Литви. До того ж окремо виділили кошти на забезпечення безкоштовним харчуванням людей із вродженою патологією обміну речовин, а також ліками вінничан, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (I та II категорії), учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (III категорія) та потерпілих дітей, які лікуються амбулаторно.

Водночас цього дня окремим сесійним рішенням депутати погодили направити до 200 млн грн з бюджету громади на придбання військових облігацій. Як вкотре зауважив Сергій Моргунов, за відповідні кошти держава зможе придбати необхідне важке озброєння та бойову техніку. Все те, що місцева влада, згідно із Бюджетним кодексом, не має повноважень закуповувати самостійно.

«Ці кошти направляються суто на підтримку Збройних Сил. І ми вже неодноразово здійснювали такі операції. Нагадаю, в січні цього року ми вже спрямовували 50 млн грн на придбання облігацій внутрішньої державної позики. А на цій сесії передбачаємо 200 млн», – зауважив Вінницький міський голова.

Директорка департаменту фінансів Вінницької міської ради Антоніна Лесь розповіла: «Кошти, які ми на цій сесії передбачили на придбання облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), перебуватимуть в обігу до одного року. Сподіваємось, що первинному дилеру, якого ми оберемо на конкурсних засадах з-поміж банківських установ, і з яким укладемо генеральну угоду на обслуговування рахунка, вдасться повністю освоїти виділену суму на придбання цінних паперів. Це наша допомога оборонцям і наш внесок у Перемогу».

До речі, Вінниця була серед перших українських муніципалітетів, котрі з початком повномасштабного російського вторгнення активно долучилися до підтримки армії шляхом придбання ОВДП. Наразі ж, загальна сума, вкладених в облігації коштів, становить 746,5 млн грн.

Нагадаємо, на пріоритет «Безпека та оборона» в бюджеті Вінницької МТГ на початок року передбачили близько 1 млрд грн. Підтримку нашої громади вже відчули понад пів сотні військових частин, 37 із яких отримують допомогу на постійній основі.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin