Вінниця
02.07.2024
18.31° C
Вгору

«Зелені» робочі місця: у Вінниці досліджували ринок праці

Вінницька міська рада повідомляє, що у Вінницькій МТГ налічують 24 тисячі «зелених» робочих місць, і такі показники співмірні з європейськими регіонами.

Це результати тематичного дослідження, які 27 червня презентували представники Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» під час зустрічі з фахівцями Вінницької міської ради та Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Директорка департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради Ольга Ремешевська докладно розповіла про те, як у нашій громаді розвивається енергоефективність в різних галузях соціально-економічного життя: міська мобільність, просторовий розвиток, сфера комунально-житлового господарства, просвітницька діяльність, економіка тощо. Вона зауважила, що комплексний підхід та активна взаємодія міської влади з громадськістю, бізнесом та міжнародними партнерами дозволяє оптимізувати чимало процесів та реалізувати якісні, корисні для громади проєкти.

Детально розповіла про дослідження голова правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Наталя Андрусевич. Вона зазначила, що «зелені» робочі місця переважно створюються в зеленому секторі економіки, зокрема у відновлюваній енергетиці. Крім того, «зеленими» називаються робочі місця спеціалістів, які виконують завдання, пов’язані з охороною довкілля незалежно від виду діяльності підприємства чи установи.

Отож, в межах дослідження фахівці оцінили не лише кількість «зелених» робочих місць, а й провели анкетування комунальних підприємств, бізнесу та освітніх установ для того, щоб глибше дізнатися ситуацію на ринку праці у нашій громаді. А розробляючи рекомендації для подальшого розвитку цього напряму, експерти також аналізувати стратегію розвитку ВМТГ та зібрали успішні практики європейських міст.

«Хочу подякувати Вінницькій міській раді за втілення важливих ініціатив та проєктів у громаді та своїм колегам за роботу над цим дослідженням. З Вінницею завжди приємно працювати, адже ви розумієте, чого саме хочете і йдете до своєї мети. Власне, в результаті нашої роботи ми налічили у ВМТГ 24 тисячі «зелених» робочих місць, що складає 15,4% усіх робочих місць у громаді. Насправді – це багато. У порівнянні з іншими регіонами, зокрема європейськими, це гарний показник. До прикладу, у польських воєводствах від 13 до 23%. Тобто Вінниці є чим похизуватися, бо показник досить високий», – зазначила Наталя Андрусевич.

За її словами, половину таких робочих місць виявили у державному секторі (група неринкових послуг: держуправління, охорона здоров’я, освіта тощо), а поза державним сектором активно розвивають цей напрям такі галузі, як енергетика, оптова та роздрібна торгівля, а також харчова промисловість.

Сергій Матусяк також подякував колегам з Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» за проведену роботу та наголосив, що такі дослідження необхідні для того, щоб активніше впроваджувати заплановані заходи, пов’язані з зеленим переходом.

«Нам важливо розуміти, наскільки ми відповідаємо нормам та стандартам, які існують у ЄС, і дуже гарна новина, що в нас високі показники по кількості зелених робочих місць. “Зелені ” робочі місця – це не просто нові терміни в нашому словнику, це практичні кроки до створення інноваційного і ефективного економічного середовища. Експерти також надали нам рекомендації щодо подальших дій як у співпраці з комунальними підприємствами, так і з бізнесом та освітою. Вінниця, нагадаю, стала першим містом в Україні, де проголосили Зелений курс, і ми прагнемо розвиватися в цьому напрямі, створюючи належні умови для роботи зокрема», – зазначив Сергій Матусяк.

Директор Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Томас Біррінгер розповів, що Фонд присутній в Україні з 1994 року та має два офіційних представництва: в Києві та Харкові.

«Ми почали тут працювати досить швидко після проголошення незалежності України. У Вінниці я вперше, це мій перший виїзд за межі Києва після мого призначення на керівну посаду. Вчора ми трохи прогулялися містом і отримали чимало позитивних вражень від Вінниці. Помітно, що у вас є стратегічне бачення щодо розвитку громади», – сказав Томас Біррінгер.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin