Вінниця
20.05.2024
11.63° C
Вгору

Ретроградний Меркурій: що це таке та коли чекати в 2024 році

Три-чотири рази на рік планета Меркурій стає популярною темою в Інтернеті. Це не через нові наукові відкриття чи нові місії для вивчення космосу. Це тому, що Меркурій вступає в період ретроградної орбіти, який, як вважають, має астрологічне значення. Якщо ви бачили термін «ретроградний Меркурій» і не знаєте, що з ним робити, ось факти.

Що означає ретроградна планета?

Коли ми говоримо, що планета перебуває в ретроградному стані, це означає, що з точки зору Землі, рух планети по небу ніч за ніччю йде назад у порівнянні зі звичайним напрямком протягом певного періоду часу. Це відбувається, коли Земля обганяє планету, що рухається повільніше, на своїй орбіті навколо Сонця, або її наздоганяє планета, що рухається швидше.

Ретроградний рух технічно називається «очевидним ретроградним рухом», оскільки це не фактична зміна руху планети в космосі, а скоріше ефект, спричинений нашим баченням планети з Землі.

Що викликає ретроградний рух?

Кожна планета рухається навколо Сонця в одному напрямку. Зазвичай, коли ви спостерігаєте за розташуванням планети в небі протягом кількох ночей, щоночі здається, що вона переміщується трохи далі в одному напрямку відносно зірок позаду неї. Коли планета ретроградна, здається, що кожної ночі вона рухається трохи далі в протилежному напрямку.

Це відбувається тому, що чим ближче планета до Сонця, тим швидше вона рухається по орбіті навколо Сонця. Це означає, що Меркурій і Венера рухаються в просторі швидше, ніж Земля, і час від часу огинають Землю так само, як бігуни, які рухаються швидше по трасі. Подібним чином віддаленіші планети Марс, Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун рухаються повільніше, ніж Земля, і час від часу їх охоплює Земля.

Подібно до бігунів на доріжці, коли швидший бігун наздоганяє, а потім обганяє повільнішого, повільніший рух відносно швидшого відбувається назад, навіть якщо обидва рухаються вперед.

Те ж саме відбувається, коли Земля наздоганяє й наздоганяє зовнішню планету, яка рухається повільніше. Марс, наприклад, зазвичай щоночі проявляється трохи далі на схід відносно зірок фону. Але коли Земля наздожене та пережене Марс на їхніх орбітах, Марс, здається, залишатиметься на тому самому місці щоночі деякий час, а потім ніч за ніччю почне з’являтися все далі на захід. Коли Земля випереджає Марс достатньо далеко, щоб вони не були пліч-о-пліч на своїх орбітальних шляхах, ілюзія розбивається, і Марс знову рухається вперед (захід на схід) відносно фонових зірок.

Момент часу, коли Земля вперше наздоганяє віддалену планету, також називається опозицією, і це коли ця планета знаходиться на протилежному боці Землі від Сонця. Це також найкращий час для спостереження за планетою, оскільки вона знаходиться в найближчій точці до Землі, що робить її більшою та яскравішою.

Що викликає зворотний рух Меркурія?

Ретроградний рух працює трохи інакше для Венери та Меркурія. Оскільки ці планети обертаються між Землею та Сонцем, ми, як правило, не бачимо їх високо на нічному небі. Здебільшого ми бачимо їх вранці чи ввечері, коли вони не знаходяться безпосередньо між нами та Сонцем або на зворотному боці Сонця. Більшу частину часу обидві планети рухаються зі сходу на захід на земному небі. Але коли, наприклад, Меркурій проноситься повз Землю на своїй надшвидкій орбіті та починає обертатися навколо Сонця, щоб перейти на інший бік, ми бачимо, як він сповільнюється у своєму русі зі сходу на захід і починає рухатися у протилежному напрямку. як це приймає той поворот.

Оскільки Меркурію потрібно лише 88 днів, щоб обертатися навколо Сонця, у порівнянні з Землею – 365, він обганяє нас таким чином три-чотири рази на рік, здається, рухаючись назад приблизно на три тижні за раз. Ця частота, ймовірно, є причиною того, що Меркурій є найвідомішим із ретроградів, хоча його нещодавня популярність як пояснення того, що все йде не так, може мати коріння в поп-культурі. Але будьте впевнені, немає наукових доказів того, що ретроградний рух будь-якої планети взагалі впливає на вас.

Коли Меркурій стане ретроградним у 2024 році?

У 2024 році Меркурій буде в очевидному ретроградному русі протягом наступних діапазонів дат:

  • 13 грудня 2023 року по 1 січня 2024 року
  • 1 квітня по 24 квітня
  • 4 серпня – 27 серпня
  • 25 листопада – 15 грудня
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin