Вінниця
27.07.2024
17.58° C
Вгору

У Вінниці відкрили фотовиставку «Душа в місті Марії» про матерів та їхніх синів-Героїв

У Вінниці 15 травня відкрили виставку «Душа в місті Марії». Вона складається з 22 фотоколажів, кожен із яких – про матерів та їхніх синів-Героїв, які віддали своє життя за Україну.
Вони розповідають історії про любов і втрату, про мужність і біль, про відданість та незламність. Експозиція створена громадською організацією «Об’єднання родин Незламні» за підтримки Вінницької міської ради. Авторкою проєкту стала матір загиблого «азовця» на псевдо Вахр – Вікторія Колмикова.

Як розповіла авторка ідеї Вікторія Колмикова, вона працювала над створенням фотоколажів понад рік.

«Цей проєкт присвячений мамам, життя яких розділилося на щасливе минуле та вічний біль реальності, – говорить жінка. Тут кожне полотно зображене в розрізі трьох часових вимірів – це вічність, тобто минуле, де воїн на фоні зруйнованого Маріуполя. Мама, життя якої змінило барви після втрати сина на чорно-білі, і третє – це те, як сьогодні ця “сталева” матір живе по-іншому. Нині дехто з них активно займаються волонтерством та допомагають Збройним Силам України. Інші – несуть пам’ять про наших воїнів – організовують виставки тощо. Також мами Героїв займаються громадською діяльністю, допомагають іншим пройти пекло втрати! Нам усім болить… Ми кожен день живемо з гіркотою втрати, але водночас з гордістю за наших дітей. Ми обрали шлях – відповідати їхньому подвигу».

Вона додала: «Наші сини були справжніми патріотами, вони добровільно стали на захист нашої Батьківщини, знаючи всі ризики й небезпеки. Я вбачаю у цій виставці соціально-активний контекст, адже в нас не особиста трагедія, а вже колективна. Я спілкувалась із кожною із мам, яка стала героїнею полотна, й у кожній знайшла те, чим можна пишатись. Усі ми готові робити все заради Перемоги України».

Також у відкритті фотовиставки взяв участь Вінницький міський голова Сергій Моргунов. Він зустрівся із матерями загиблих оборонців міста-героя – Маріуполя. Вони ділилися своїми особистими історіями й спогадами про рідних.

«Кожне фото – не лише про неймовірну мужність воїнів, а й про силу українських матерів, які пережили найбільше горе – втрату своїх дітей, не зламалися і сьогодні підтримують інші родини, які спіткала така ж страшна біда. Саме вміння гуртуватися та підтримувати один одного у найскладніші миті життя – одна з найсильніших рис українців. Переконаний, це допоможе нам вистояти та здолати ворога», – зазначив Сергій Моргунов.

Під час події відбулась особлива церемонія – Вікторія Колмикова вручила брошку «Серце матері». Її отримала Зоя Кузьменко – мати Героя України Максима Шимка, який загинув на Майдані. Спеціально для пані Зої на ній замість емблеми «АЗОВ» та позивного, зобразили шину та коктейль «Молотова». Брошку виготовили вінницькі ювеліри.

«Я буду з честю носити це “материнське серце”, на якому закарбовано ім’я мого сина», – зазначила жінка.

Подія також супроводжувалася музичними виступами. Серед виконаних композицій була пісня «Бачиш, сину, я не плачу…», в основі якої лежить написаний прощальний вірш пані Вікторії для свого загиблого сина Романа.

Виставка буде експонуватись в холі Вінницької міської ради до 29 травня та надасть можливість кожному вшанувати пам’ять наших Героїв та відчути незламний дух їхніх матерів.

Джерело та фото: Вінницька міська рада

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin