Вінниця
02.07.2024
26.46° C
Вгору

Куди поїхати на вихідні: 6 затоплених кар’єрів на Вінниччині (фото)

Затоплені кар’єри у Вінницькій області пропонують чудовий відпочинок для любителів плавання та мальовничих краєвидів. Ці штучні водойми вирізняються джерельною водою та красивими скелястими пейзажами, які відрізняються від річок і ставків. У регіоні можна знайти як великі лагуни, так і “дикі” місця, відомі лише одиницям.

Про це інформує ЦВД, посилаючись на Вінбазар.

Черепашинецький кар’єр

Черепашинецький кар’єр за останні роки став популярним місцем для відпочинку як серед жителів Вінниччини, так і сусідніх областей. З локації для дикого туризм місцева лагуна почала обростати різними благами – на березі лісники облаштували альтанки у дубовому масиві, поруч підприємець збудував базу відпочинку з пірсом та кафе, але загалом місце залишається бюджетним, а доступ до блакитної води – безкоштовним.

Важливо, що практично до самої водойми веде асфальтована дорога, тому дістатися автомобілем досить просто. Єдині складнощі в тому, що інколи утворюються затори з бажаючих проїхати до кар’єру.

До слова, у 2020 році дайвери спускалися на дно озера та показали, що знаходиться на глибині. Переглянути відео занурення можна тут.

Могилівський кар’єр

Могилівський кар’єр поблизу Гнівані набув популярності під час карантинних обмежень та періоду закритих кордонів. Безпосередня близькість до обласного центру (30 км – ред.) робить його доступним місцем відпочинку. Блакитне озеро в Могилівці приваблює відпочивальників як на автотранспорті, так на велосипедах.

Вхід на територію платний. За досить скромну суму стає доступний охайний пляж з білим піском, парковка та туалети. На березі працює кілька магазинів, є також обладнане місце для кемпінгу. Крім того, можна орендувати бесідки з мангалами та виходами до води.

Розміри затопленого кар’єру порівняно невеликі, але місця для відпочинку вистачає. У пікові дні на березі комфортно розміщується кілька сотень відпочивальників.

Губницький кар’єр

Гранітний кар’єр біля Губника, що знаходиться недалеко від міста Ладижин Гайсинського району, цікаве місце для одноденного відпочинку. Через прозору воду до кількох метрів проглядаються занурене каміння. Водойма нагадує гігантський колодязь у скельній породі, який наповнюють підземні джерела.

Глибина озера достеменно не відома. У 2020 році дайвери спустилися до 51 метра, але досягти дна так і не змогли. Береги досить круті та скелясті, але кілька пологих місця для заходу у води все ж є.

Озеру в Губнику – це цікавий варіант для бюджетного відпочинку біля води у південній частині Вінницької області. Дістатися до кар’єру досить просто завдяки міжнародній трасі в напрямку Одеси.

Кар’єр біля села Голодьки Хмільницького району

Між селами Голодьки та Широка Гребля у Хмільницькому районі знаходиться маловідомий затоплений кар’єр. Озеро навіть не має власної однозначної назви. Його розміри досить скромні, а відпочивати приїздять переважно місцеві мешканці з навколишніх сіл. “Дике місце” різко контрастує з розкрученими затопленими кар’єрами на Вінниччині, де у вихідні яблуку ніде впасти від бажаючих покупатися.

Вода прозора та чиста, а навколо достатньо місця, щоб влаштувати пікнік. Варіант для тих, хто мешкає у північній частині Вінницької області.

Кар’єр №5 у Гнівані

Біля Гнівані є ще одне місце для відпочинку. Маленький затоплений кар’єр під номером 5 знаходиться просто біля залізничної колії поряд з автомобільним мостом. Близькість до інфраструктури робить локацію менш привабливою та комфортною, але водночас своєрідною та цікавою.

Навколо берега ростуть дерева, у водоймі водиться риба. З однієї сторони є пологий спуск до води та місце для розведення багаття. Локація досить непримітна, але може стати рятівною під час літньої спеки.

П’ятий гніванський кар’єр, незважаючи на свої очевидні недоліки, має вагому перевагу над іншими – об’єкт знаходиться найближче від

 Вінниці. Шлях до нього займає менше пів години.

Затоплений кар’єр біля села Якимівка Оратівської громади

У Оратівській громаді також є власний затоплений кар’єр. Він знаходиться між селами Кам’яногірка та Якимівка. Інформації про місце обмаль. Водойми утворилися на місці виробки граніту. Поряд знаходиться Староживотівський кар’єр, який відновив роботу у 2018 році.

Цікаво, що поряд є відразу дві водойми, які утворилися після зупинки робіт. Масового відпочинку, як на інших затоплених лагунах, тут немає. Це досі дике місце, яке ще належить дослідити та облюбувати мандрівникам. Місцеві називають його Озером любові.

Замість моря: 6 затоплених кар'єрів на Вінниччині, де можна покупатися (Фото)
Замість моря: 6 затоплених кар'єрів на Вінниччині, де можна покупатися (Фото)
Замість моря: 6 затоплених кар'єрів на Вінниччині, де можна покупатися (Фото)
Замість моря: 6 затоплених кар'єрів на Вінниччині, де можна покупатися (Фото)
Замість моря: 6 затоплених кар'єрів на Вінниччині, де можна покупатися (Фото)
Замість моря: 6 затоплених кар'єрів на Вінниччині, де можна покупатися (Фото)
Замість моря: 6 затоплених кар'єрів на Вінниччині, де можна покупатися (Фото)
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin