Що треба їсти, щоб засвоювався кальцій?
![](https://cvd.vn.ua/wp-content/uploads/2024/06/16-1.jpeg)
На жаль, наш організм не здатний самостійно переробляти кальцій, тому йому потрібні помічники. Як підняти рівень кальцію за допомогою шести продуктів?
Кальцій потрібен нам, щоб кістки були міцними і здоровими, а остеопороз не мучив у будь-якому віці. Але наш організм не може засвоювати один кальцій, для цього йому необхідний баланс із фосфором та магнієм. Якщо не вистачає магнію, кальцій не лише не буде засвоюватися, але й почне швидко виводитися. Тому обов’язково додайте до свого раціону такі шість продуктів:
- домашній сир — у ньому є баланс кальцію та фосфору, які містяться в ідеальних пропорціях (якщо ви не любите цей продукт, його можна замінити оселедцем або яйцями);
- свіжу зелень;
- бобові (квасолю, горох);
- сир тофу — в ньому містяться одразу кальцій, фосфор і магній;
- цільнозерновий хліб і какао — вони багаті на магній;
- листову капусту, броколі, мигдаль, інжир — вони містять цитрат кальцію, який добре засвоюється організмом.
Як правильно сформувати раціон
Дуже важливо сформувати щоденний раціон так, щоб уникнути або різко обмежити кількість продуктів, які викликають пришвидшене виведення кальцію з організму. Це кофеїн, жири, сіль. Також перешкоджає всмоктуванню кальцію надлишок фітинової та щавлевої кислоти, фосфатів. Тому краще обмежети вживання шоколаду, буряків, ревеню, щавлю і шпинату.
Обов’язково додайте до раціону курагу, яка багата кальцієм. Не забувайте рухатися. Це піде лише на користь кістковій тканині. Особливо корисні біг, вправи з гантелями, ходьба.
Від чого варто відмовитися, щоб підняти рівень кальцію в організмі
Те, як в організмі засвоюється кальцій, залежить не лише від балансу магнію та фосфору, але й від балансу жирів і жирних кислот, білків і кальциферолів. Якщо є нестача або, навпаки, надлишок жирів, особливо тих, що багаті на насичені жирні кислоти, всмоктування кальцію ускладнюється. Тому краще на деякий час повністю відмовитися від яловичого сала, кулінарних жирів, маргарину.