Вінниця
29.04.2024
16.53° C
Вгору

Загальна мобілізація: коли повістка вважається врученою законно

Верховна Рада проголосувала за продовження в Україні воєнного стану та загальної мобілізації. Тепер вони триватимуть до середини травня. В цей час чоловіки призовного віку можуть отримати повістки та вступити до лав ЗСУ.

Юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу, інструктор із надання домедичної допомоги в тактичних умовах Володимир Романчук в ексклюзивному коментарі для ZN.UA пояснив, за яких умов повістка вважається врученою законно.

Він зазначив, що на даний момент існує чотири види документів, які можна назвати загальним терміном «повістка».

  • Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних

Даний вид повістки вручається призовнику для внесення відомостей до бази щодо особи призовника, його сімейного стану, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей. Результатом такої перевірки можуть бути виявленні підстави для звільнення від служби в армії, наприклад, за наявності дитини з інвалідністю. Окрім того, можуть бути встановленні підстави для відстрочки від призову на строкову військову службу, якщо в призовника є захворювання, які унеможливлюють проходження військової служби.

  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК)

Повістка, яка зобов’язує призовника чи військовозобов’язаного пройти медичне обстеження.

  • Повістка-призов на строкову військову службу

У такій повістці вказано термін, у який потрібно з’явитися до призовної дільниці. Окрім того в такій повістці зазначається, що при собі необхідно мати: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також, обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (при наявності). Призов на строкову службу під час воєнного стану не відбувається, а у новому мобілізаційному законопроекті він взагалі скасовується.

  • Мобілізаційне розпорядження

Такий вид повістки вручається військовозобов’язаним особам, котрі пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. У мобілізаційному розпорядженні зазначається про обов’язок з’явитися у визначений призовний пункт протягом визначеного періоду часу.

«Відповідно до ст. 22 ЗУ «Про мобілізацію», громадяни зобов’язані з’являтися за викликом – будь-якою з цих повісток – до ТЦК для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період. Єдиним таким викликом наразі є саме вручення повістки, а не її надсилання чи передача родичам», – пояснив Романчук. 

Що повинно бути у повістці

Повістка, згідно додатку 11 у постанові КМУ від 30.12.2022 р. «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів», має містити: 

  • назву «ПОВІСТКА»; 
  • ПІБ військовозобов’язаного; 
  • адресу місця реєстрації або місця фактичного проживання військовозобов’язаного; 
  •  номер повістки; 
  •  номер і дату розпорядження ТЦК та СП про необхідність явки військовозобов’язаного; 
  •  дату, час і адресу ТЦК та СП для явки військовозобов’язаного; 
  •  найменування посади та ініціали (ініціал власного імені) і прізвище керівника ТЦК та СП, який видав повістку; 
  •  підпис керівника ТЦК та СП, що видав повістку; 
  •  дату видачі повістки; 
  •  мокру печатку ТЦК та СП, посадова особа якої видала повістку. 

«Документ вручається виключно вживу», – наголосив юрист.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin