Вінниця
20.05.2024
15.21° C
Вгору

Останній день перед Великим постом: коли Прощена неділя і які традиції вона має

Останній тиждень перед Великим постом, який розпочнеться цього року 18 березня, в Україні називається Масницею або Сиропустом і закінчується Прощеною неділею, коли прийнято ходити один до одного в гості та просити прощення. Як потрібно провести цей день?

Детальніше про Прощену неділю та її традиції розповідають на порталі traditions.in.ua.

Коли Прощена неділя у 2024 році

Прощену неділю ще називають Сиропусною неділею, Сиропустом, Чорною неділею, Масним пущенням, Прощеним днем. Перші дві назви пов’язані з тим, що на старослов’янському словом “сиропусний” означає “сир опускаю”, “сир залишаю”. Це останній день перед Великим постом, коли можна вживати в їжу яйця, молоко, сир і різні молочні продукти. Традиційна страва – вареники із сиром.

Прощена неділя залежить від церковного календаря та не має постійної дати. Вона залежить від дати початку Великого посту, а він, у свою чергу, від Великодня. У 2024 році Прощена неділя випадає на 17 березня, Великий піст триватиме з 18 березня до 4 травня, а Великдень настане 5 травня.

Традиції Прощеної неділі

Прощена неділя – це останній день Масниці, яка знаменує собою закінчення зими та початок весни. В цей день прийнято спалювати опудало Масниці, що символізує зиму, а також ходити в гості – тому що в піст вже не можна буде влаштовувати галасливі гуляння та застілля.

Вранці у Прощену неділю бажано відвідати церкву, відстояти службу, по можливості – сповідатися і причаститися. Після цього необхідно відпустити всі образи та попросити вибачення у близьких. У давнину було прийнято спочатку йти до найстаршого родича в гості, вклонитися йому, обійнятися і попросити від щирого серця прощення. А потім один у одного вибачаються дорослі, потім – діти у дорослих.

Цього дня можна попросити вибачення чи прощення і у померлих родичів. Для цього необхідно піти на цвинтар до могили померлого і поговорити з ним подумки.

У різних регіонах України раніше були свої обряди у Прощену неділю. На Полтавщині в цей день сусіди та родичі обходили один одного і вибачалися за образи. Вважалося, що саме цього дня має відбутися страшний суд, а тому необхідно помиритися з тими, хто у цьому світі. Особливо побожні люди не виходили на вулицю, не вживали горілки та згадували, скільки вони вчинили гріхів протягом життя. На Слобідській Україні чоловіки не лягали спати із дружинами, “щоб вовк поросят не з’їв”.

Як просити прощення у Прощену неділю

Просити прощення можна у всіх або ж у тих людей, перед якими ви більше всього завинили. Раніше керувалися такою логікою: насамперед приносять покаяння сильні перед слабкими, багаті – перед бідними, здорові – перед хворими, молоді – перед літніми. Також у цей день можна пробачати борги, особливо тим, хто має складне матеріальне становище.

Як правило, одна людина каже: “Пробач мені”, а друга їй відповідає: “Бог простить, і я прощаю тебе”.

Або ж можна повторити ці слова декілька разів:

– Прости мене!

– Бог простить!

– І вдруге прости!

– Бог простить!

– І втретє прости!

– Бог простить, і я прощаю!

Робити це необхідно щиро, залишивши у минулому всі образи, сварки, конфлікти та переживання. Вважається, що так можна вилікувати душу, адже саме через негатив, що тягне за собою образи, людина витрачає свою енергію. І краще зустрітися з людиною очно і вибачитися, тому що формальне розсилання “прощення” через смс або месенджери не дасть такого потужного ефекту, як зустріч.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin