Вінниця
19.04.2024
4.49° C
Вгору

«Я Маріуполь»: Сергій Моргунов про річницю згуртованості у Вінниці

Уже рік у самому центрі Вінниці – на вулиці Соборній діє Центр підтримки переселенців «Я Маріуполь». 24 травня тут підбивали підсумки роботи за цей період. За співпраці муніципалітетів Маріуполя та Вінниці, хаб за 12 місяців опрацював понад 32 тисячі звернень переселенців з тимчасово окупованого міста. Тут надають комплексну підтримку: гуманітарну, правову, психологічну, медичну. А також сприяють у працевлаштуванні. Сьогодні з працівниками та відвідувачами «Я Маріуполь» поспілкувався міський голова Сергій Моргунов.

Центр підтримки переселенців був створений за підтримки Маріупольської міської ради спільно з Вінницькою міською радою та міжнародними партнерами. Він дав можливість маріупольцям, які переїхали до Вінницької області, тримати зв’язок з рідною громадою. Також – допоміг команді міської ради Маріуполя надавати сервіси, які можливо організувати. Та налагодити комунікацію між муніципалітетом Маріуполя та нашими службами, медичними, освітніми закладами, щоб маріупольці відчували увагу і турботу.

Сьогодні висловити слова підтримки маріупольцям прийшов Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«Ми відзначаємо рік вашої згуртованості у Вінниці. І тільки вам відомо скільки ви всього пережили, перебуваючи в окупації певний період, знаходячись під обстрілами, як вам довелось покинули свої домівки… Досить багато треба буде докласти зусиль після нашої Перемоги на відбудову Маріуполя. В першу чергу це залежить від всіх маріупольців, які наразі знаходяться в різних куточках світу, Європи, країни, в тому числі й Вінниці. Для мене та моєї команди важливо, щоб у Вінниці ви відчували гостинність. Скільки разів я сюди заходжу, тут постійно все в русі: і це не лише надання послуг, консультації, це спілкування. Видно, що ви досить серйозно комунікуєте між собою», – каже Сергій Моргунов.

На обліку в центрі на сьогодні знаходиться 511 маленьких маріупольців. За цей рік вони показали значні успіхи у спорті та мистецтві, навчаючись у шкільних та позашкільних закладах Вінниці. За вагомі досягнення десятеро дітей отримали нагороди виконавчого комітету міської ради. Також Сергій Моргунов з нагоди річниці вручив подарунковий сертифікат колективу центру «Я Маріуполь» на придбання ноутбука.

“Ми приділяємо велику увагу розвитку, розважальним програмам і навчанню саме дітей, адже це найбільш вразлива категорія. Але не дивлячись на те, що пережили жахи російської агресії, ми можемо сказати, що за цей рік діти адаптувалися та класно почуваються, – каже керівниця Центру «Я Маріуполь» Олена Швидка. – Вінниця дуже привітне, толерантне і щире місто. І ми дякуємо Сергію Моргунову особисто за те, що нам виділили таке чудове приміщення, за те, що протягом року нам надходить всебічна допомога, вирішується багато питань, починаючи з надання адміністративних послуг і, закінчуючи навчанням та розвагами для дітей”.

Під час заходу маленькі маріупольці взяли участь у майстер-класах, відчули себе зірками на шоу талантів, а також побували на презентації ляльки мотанки, як символу єднання Вінниці та Маріуполя.

Серед постійних відвідувачів центру пані Любов. Жінка до евакуації із Маріуполя прожила місяць у підвалі разом із сусідами, та при першій змозі переїхала до Вінниці.

“Я в Центр надання допомоги приходжу з першого дня приїзду до міста. Насамперед за психологічною та гуманітарною підтримкою. Спочатку було лячно, як нас тут зустрінуть. Та у Вінниці дуже добрі та щирі люди, завжди допомагають нам усім чим можуть”, – каже жінка.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin