Вінниця
19.04.2024
4.14° C
Вгору

Посівна, збір врожаю та співпраця з різними донорами. Як минув 2022 рік у вінницьких аграріїв?

Попри складнощі, які викликала війна, аграрії продовжують невпинно працювати, щоб забезпечити продовольчу безпеку в Україні.

Як розповіли у департаменті економіки і інвестицій, за підсумками минулого року аграріям вдалося зібрати: озиму пшеницю на площі 1730 га, озимий ячмінь на площі 115 га, озимий ріпак на площі 140 га, яру пшеницю на площі 55 га, сою на площі 764 га, соняшник на площі 1405. Такий врожай зібрали на територіях, що увійшли до складу ВМТГ. Господарську діяльність здійснювали 13 сільськогосподарських та 14 фермерських господарств.

Середня урожайність озимої пшениці склала 49,7 ц/га, озимого ячменю –50 ц/га, озимого ріпаку – 37,9 ц/га, ярої пшениці – 42 ц/га, ярого ячменю – 36 ц/га, сої – 28,1 ц/га, соняшнику – 29,8 ц/га та кукурудзи на зерно – 89,8 ц/га.

«Підходить до завершення збір кукурудзи на зерно, площа обмолоту якої склала 1980 га. Аграрії нашої громади провели посів озимих зернових культур під урожай 2023 року. Площа посіву склала 2249 га, зокрема, озимого ріпаку 1310 га, озимої пшениці – 889 га та озимого ячменю – 50 га, – розповідає начальниця відділу агропромислового розвитку управління економічної політики департаменту економіки і інвестицій Наталія Павленко. – Водночас три фермерських господарства займалися вирощуванням картоплі та овочевих рослин: капуста, морква, томати, цибуля, перець, баклажан».

Минулий 2022 рік був переповнений викликами: недостатнє забезпечення коштами та посівним матеріалом, зростання цін на пальне та його дефіцит, відсутність ринку збуту зерна через обмеженість експорту, дефіцит потужностей для зберігання зерна, складні погодні умови. Тож Вінницька міська рада долучилася до вирішення проблем малого фермера. Йдеться про:

• підтримку малого фермера шляхом залучення кредитних коштів (позика) від МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій»;

• сприяння у залученні кредитних коштів сільгоспвиробниками у банківських установах за державними програмами їх кредитування для забезпечення посівної кампанії (п’ять суб’єктів господарювання аграрного сектору отримали кредитні кошти на суму понад 20,5 млн грн);

• співпрацю з Фондом підтримки фермерських господарств щодо фінансової підтримки для провадження виробничої діяльності на поворотній основі (один фермер отримав право на одержання фінансової підтримки у сумі 250 тис. грн для провадження виробничої діяльності);

• співпрацю з фірмою Bayer щодо забезпечення малого фермера на благодійній основі посівним матеріалом кукурудзи (п’ять фермерських господарств отримали посівний матеріал кукурудзи по 12 посівних одиниць (12-15 га), що забезпечило 100%-ву потребу);

• супровід та допомогу в подачі заявок на отримання безповоротної фінансової допомоги малими агровиробниками через Державний аграрний реєстр за рахунок бюджетної підтримки Європейського Союзу (одне ФГ, яке здійснює свою діяльність на території с. Стадниця та має в обробітку 37,13 га землі отримало безповоротну фінансову допомогу за рахунок коштів ЄС в сумі 115,1 тис. грн, що дало можливість фермеру вирішити свої нагальні питання у веденні господарської діяльності).

Нагадаємо, у грудні 2022 року на сесії міської ради прийнято Програму розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки Вінницької міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Основною метою якої є забезпечення продовольчої безпеки та створення належних умов для розвитку аграрного сектору. Тільки разом ми зможемо утримати економіку і після перемоги її розбудовувати.

Йдеться про забезпечення розвитку галузі землеробства та розвиток глибокої переробки сільськогосподарської продукції. Розвиток органічного виробництва, тваринництва, у тому числі ставкового рибництва та бджільництва на території громади.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin