Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Уряд планує ввести додатковий податок 15% на всі нові автомобілі

Український уряд подав до Верховної Ради законопроєкт про підвищення податків, де, зокрема, йдеться про військовий збір у розмірі 15% при першій реєстрації легкових автомобілів, в тому числі електричних.

Військовим збором планують обкласти першу реєстрацію як нових авто, так і вживаних, які вперше реєструються на території України. Окремо прописано, що цей збір утримується з операцій першої реєстрації авто, в тому числі оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома). Тобто попередня пільга для електромобілів по відсутності податку до Пенсійного фонду при першій реєстрації залишається, але військовий збір – це новий окремий податок, який з електромобілів доведеться платити.

Визначати вартість, з якої утримуватиметься новий податок, будуть відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки митних органів, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість, але не нижче митної вартості, зазначеної у митній декларації.

Слідкувати за сплатою 15% військового збору будуть сервісні центри МВС, які зобов’язані щомісяця подавати звідність податківцям. Єдиним виключенням, коли 15% військового збору можна не платити, будуть випадки забезпечення автомобілями осіб з інвалідністю.

Цей закон, у разі ухвалення Верховною Радою, набрати чинності з першого числа місяця наступного після місяця оприлюднення. Тобто, якщо закон буде прийнято, підписано президентом та оприлюднено у липні, то з 1 серпня вже можуть бути запроваджені нові податки. Але більша ймовірність, що закон запрацює восени.

Зрозуміло, що 15% додаткового податку на кволий український автомобільний ринок – це майже вирок. Якщо до цього додати ще й зростання вартості автомобілів через підвищення курсу валюти, то витримати таке різке зростання вартості споживачі навряд чи зможуть. На жаль, на наш авторинок чекають складні часи.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin