Вінниця
24.04.2024
8.35° C
Вгору

У Вінниці відбувся перший національний форум “RELOCATION”

Учора, 15 грудня, у Вінниці провели перший національний форум “RELOCATION”. На заході зібралися представники міської та обласної влади, а також вінницькі підприємці та представники релокованого бізнесу з різних регіонів України. Метою заходу є налагодження тісної співпраці та пошуку нових можливостей для реалізації своєї діяльності.

На форумі спікери презентували перспективні продукти та цікаві кейси, розповідали про участь у міжнародних та вітчизняних донорських програмах для становлення та відновлення бізнесу. Крім того, обговорювали тему “Україна на шляху до ЄС: виклики, можливості для українського, в тому числі релокованого бізнесу”.

Заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний зазначив, що за час повномасштабного вторгнення фахівці міської ради опрацювали понад 250 заявок на переміщення потужностей бізнесу і станом на початок грудня прийняли 247 суб’єктів господарювання. Для того, щоб переміщені з зони бойових дій працівники релокованих підприємств комфортно почувалися на новому місці, їм та їх сім’ям пропонують житло, а також забезпечення освітніх потреб дітей (йдеться про дошкільну, загальну середню та позашкільну освіту).

Ключовими регіонами, які перевезли свої потужності до Вінниці стали Київський, Харківський, Донецький та Луганський, а також Дніпропетровська, Херсонська та Запорізька області.

“Ще на початку повномасштабного вторгнення було зрозуміло, що перед нами буде стояти чимало викликів. Міська рада спільно з Вінницької обласною Радою, Вінницькою обласною військовою адміністрацією та з бізнесом почали працювати над тим, щоб підтримати економічний фронт. Нашому регіону пощастило з географічним положенням і це важко переоцінити. З перших днів ми стали транзитом для тисяч людей, які тікали від війни. Так само сталося й з бізнесом, який був вимушений перевозити свої потужності з зони бойових дій. Чимало підприємців переїхали на Захід України і перед нами постала задача залишити у Вінниці малий, середній та великий бізнес. Отож, ми напрацювали можливість релокації із розміщенням на виробничих площах наявних підприємств комунальної та приватної власності, пропонували складські, офісні та виробничі приміщення, —розповідає Андрій Очеретний. — Ми маємо хорошу динаміку, адже 75% релокованих підприємств у Вінниці вже працюють”.

Про важливість підтримки економіки говорили й заступник начальника обласної військової адміністрації Сергій Здітовецький та заступник голови Вінницької обласної Ради Дмитро Чаленко.

“Важлива підтримка не лише релокованого бізнесу,а й місцевого. Треба звертати увагу на всі ці фактори, а також на модернізацію інфраструктури. За оцінками експертів, бізнес вже готовий до нових реалій і ми повинні зробити все, щоб податки сплачувалися, з’являлися нові робочі місця. Ми знаємо, як працюють механізми сусідніх країн, де є готові майданчики для того, щоб розпочати виробництво. Після завершення війни потрібно буде ще тісніше співпрацювати з цими країнами та створити в Україні не гірші умови для людей та бізнесу”, — сказав Дмитро Чаленко.

Представник харківської компанії STALEKS Андрій Богданов згадує,як відбулася у березні релокація у Вінницю. Нині підприємство вже налагодило виробництво інструментів для бьюті-індустрії та розширило кількість кадрів.

“Завдяки активній підтримці міської влади ми обрали Вінницю, нам дуже швидко і оперативно підібрали приміщення. Площа нас задовольняє і зараз ми маємо все необхідне для роботи. Близько місяця нам знадобилося на те, щоб налагодити внутрішні процеси та запрацювати. Вже створені всі умови, люди дуже вдячні й добрі. Зараз в нас працюють 250 людей, 140 з Вінниці, близько 100 з Харкова і є ще люди з інших регіонів. Цей форум дуже важливий у наш час для того, щоб ближче познайомитися з іншими підприємцями, зробити висновки та продовжувати підтримувати економічний фронт”, — сказав Андрій Богданов.

Захід провели за ініціативи Спілки підприємців «Стіна» та ГО «Вінницький Бізнес Клуб» при підтримці Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ) та програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні за підтримки Уряду Великої Британії та за сприяння Вінницької військової обласної адміністрації, Вінницької обласної ради та Вінницької міської ради.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin