Вінниця
29.03.2024
11.06° C
Вгору

“У нас завжди є”, “а у нас майже ніколи немає”: за яким принципом вимикають світло

У всіх регіонах України через масові ракетні обстріли російськими військами енергетичних об’єктів ввели відключення електроенергії.

Хто приймає рішення проводити відключення?

Дає розпорядження застосовувати ті чи інші відключення НЕК «Укренерго». Така вказівка може надійти у будь-який час, це залежить від ситуації в енергосистемі України. Оператори систем розподілу зобов’язані негайно виконувати ці розпорядження.
Якщо не обмежувати електропостачання за рішенням «Укренерго», то це може призвести до розбалансування енергосистеми і так званого «блекауту». Тоді електропостачання зникне в усіх і на його відновлення можуть піти тижні та місяці.

 

Які існують графіки відключення світла?

 

Наразі існують два графіки відключень:

– графік аварійних відключень (ГАВ);
– графік погодинного відключення електроенергії ( ГПВ).

ГАВ вводиться негайно за розпорядженням диспетчера «Укренерго», коли виникає аварійний дефіцит потужності в енергосистемі держави. Він триває до наступного розпорядження диспетчера «Укренерго». В такому випадку неможливо спрогнозувати тривалість відключення.

ГПВ застосовується планово, аби стабілізувати післяаварійний режим роботи енергосистеми України внаслідок дефіциту потужності. ГПВ може бути не дотримано в межах двох-трьох годин у таких ситуаціях:

– графіки погодинних вимкнень можуть застосовувати не в повному обсязі, тоді фактична тривалість вимкнень буде меншою/більшою, або ж вимикатимуть не всіх споживачів певної групи;
– за розпорядженням диспетчера «Укренерго» графіки погодинних вимкнень можуть бути відмінені або ж збільшено потужність, яку необхідно вимкнути. Також можуть застосувати одночасно всі три черги, що не дає можливості дотримуватися розробленого наперед графіку;
– не всі лінії вдається вимкнути/увімкнути автоматично, тому час виключення або включення може бути змінений, оскільки оперативним бригадам потрібен час, щоб доїхати до енергооб’єктів для проведення перемикань;
– під час повітряної тривоги працівники компанії не мають можливості перебувати на енергооб’єктах, адже їх може атакувати ворог. Це теж змінюватиме термін відсутності електроенергії.

«Не можна сказати, що всі відключення світла у Вінниці – аварійні. Станом на сьогодні на території АТ «Вінницяобленерго» є і аварійні вимкнення світла і планові. Аварійні, це коли пошкоджується кабельна лінія, тоді ми через кол-центр повідомляємо споживачів, що це аварійне вимкнення. Якщо ми плануємо ремонт обладнання то приходить повідомлення про планове вимкнення», – коментує технічний директор АТ «Вінницяобленерго» Віктор Степанець.

Чому не у всіх вимикають електроенергію?

Під час формування графіків насамперед враховується наявність на лінії електропередачі об’єктів критичної інфраструктури, медичних закладів, а також можливість швидкого оперативного відключення та включення електроенергії, оскільки це безпосередньо впливає на запобігання розвитку системної аварії.

Конфігурація розподільних електромереж побудована таким чином, що частина споживачів можуть бути підключені до лінії, від якої заживлено об’єкт критичної інфраструктури, якого не вимикають. Через це електроенергія і присутня у цих споживачів.

Важливі об’єкти критичної інфраструктури до графіків ГАВ та ГПВ не потрапляють.

Вивіски магазинів чи окремі будинки використовують електроенергію через наявність альтернативних джерел живлення.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin