Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Вінниччину планують перетворити на центр українського коноплярства

Традиційно регіонами, де в Україні вирощують технічні сорти коноплі є Сумщина та Чернігівщина. Але через воєнні дії та близькість до кордону з РФ розвивати аграрну діяльність у цих областях стало складніше. Водночас, існує амбітний задум перетворити Вінниччину на центр українського коноплярства. Перші кроки в цій ініціативі вже  зроблені. 

25 червня у Вінниці підписали Меморандум про співпрацю між Асоціацією розвитку льонарства і коноплярства України, Міжнародним сільськогосподарським кластером «Дністер», департаментом агропромислового розвитку, а також департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної державної адміністрації. Планують розвивати новий напрям та створити повний цикл вирощування, збирання, переробки та збуту продукції. 

Землеробам області, які зацікавляться вирощуванням коноплі, надаватимуть консультації, допомагатимуть з посівним матеріалом та обробкою збіжжя. Також створюватимуть об’єднання для приваблення представників з сектору переробки сировини. 

На території Вінницької області пропонують створити «Центр відродження коноплярства та льонарства в Україні», до якого релокують напрацювання з сумського інституту. З таким закликом до Міністерства аграрної політики та Національної академії аграрних наук України звернулися у профільній Асоціації. 

“Інститут луб’яних культур НААН України, який є однією з найстаріших наукових установ, що займаються селекцією луб’яних культур, потребує негайної підтримки через постійні обстріли з боку російської агресії. Інститут, розташований на відстані 12 км від кордону з державою-агресором, не має можливості забезпечити належне збереження всіх наукових праць та колекції сортів промислових конопель. Для забезпечення збереження наукових досягнень та сприяння розвитку галузей коноплярства та льонарства, Асоціація пропонує створити Центр на території Вінницької області. Вінниччина має всі необхідні ресурси для реалізації цього проєкту”, – йдеться у зверненні.

Ініціатори зауважують, що у регіоні є сприятливі умови для розвитку подібного Центру. Зокрема, у Вінницькому національному аграрному університеті здатні забезпечити підготовку фахівців, представники обласної ради відкриті до співробітництва, в регіон працює фермерське господарство “Велес АРС” зі статусом насіннєвого господарства, а у Рівненські області зареєстрований індустріальний парк HEMPY UA Industrial Park, який спеціалізуватиметься на переробці коноплі. Керуюча компанія підтвердила готовність у спільному створенні продуктів з доданою вартістю.

Область має перспективу до розвитку коноплярства завдяки історично розвиненому агронапрямку, вигідному розміщені та логістиці. Далі слово за землеробами. Чи наважаться воно перепрофілюватися під нову культуру після змін до законів, покаже час. 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin