Вінниця
23.04.2024
9.72° C
Вгору

У Вінницько-Хутірському ліцеї дітям розповіли про переробку та сортування сміття

В рамках днів Європейської спадщини 2022 за фінансової підтримки німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ для учнів старших класів Вінницько-Хутірського ліцею провели еко-лекцію, де діти дізналися, чому важливо піклуватися про природу, як правильно сортувати сміття та куди здавати вторсировину.

 

Повномасштабна війна на території України, на жаль, завдає величезної шкоди людям, інфраструктурі населених пунктів, де точаться бойові дії, а також впливає на довкілля в екологічному аспекті. І чим довше вона триватиме, тим більше наслідків ми матимемо в майбутньому.

“Усвідомлено ставитися до природи та берегти її ресурси потрібно привчатися з дитинства. Такі заходи в рамках Днів європейської спадщини 2022 ми проводили уже в садочках, показували діткам, як компостувати органічні відходи тощо”, – розповідає начальниця відділу екологічної політики управління інвестицій ВМР Світлана Юзвак.

Отож, на лекції школярі говорили про те, що потрібно для сортування сміття та на які категорії ділиться вторсировина: скло, метал, папір, пластик, органіка. Крім того, вчилися самостійно відділяти відходи на фракції та грали в інтерактивну тематичну гру, де вгадували за який час розкладається бананова шкірка чи шкіряні вироби. Серед іншого обговорювали досвід різних країн світу у переробці сміття. Найактивніші учасники отримали у подарунок шопери та ділилися власним баченням підходу до збереження довкілля

 

Зокрема, десятикласник Ярослав дуже переймається забрудненням атмосфери, тож з родиною веде здоровий спосіб життя, обмежує споживання шкідливих продуктів та прагне до зменшення кількості побутових відходів.

“Ми повинні бути свідомими. Моя родина вже кілька років поспіль сортує вдома сміття, а також маємо компостну яму, куди викидаємо органічні відходи. Думаю, свідомо ставитися до довкілля повинні всі люди, бо він нашої поведінки зараз залежить якість життя в майбутньому. Нам також розповідали, як монетизувати переробку вторсировини, тож цікаво буде подумати над якимось екологічним проєктом”, – розповів школяр.

На важливості екологічної просвіти наголошує керівниця ГО «Він-Ресурс» Ірина Баранович. На її думку, дітей потрібно зацікавити дбайливо ставитися до природи, старші люди та батьки повинні подавати правильний приклад.

“Поки наші військові захищають державу на фронті, цивільне населення має подбати про інші сфери життя, зокрема й екологію. Тож для школярів проводимо такі освітні заходи, щоб вони бачили загальну картинку та більш відповідально ставилися до довкілля”, – сказала Ірина Баранович.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin