Вінниця
28.04.2024
17.94° C
Вгору

Понад 500 людей стали учасниками Днів європейської спадщини 2022 у Вінниці

Одинадцять днів, більше трьох десятків цікавих та пізнавальних заходів і понад 500 відвідувачів – у Вінниці відбулися Дні європейської спадщини (ДЄС). Це ініціатива Ради Європи, до якої Місто ідей долучилося вчетверте, уперше із таким розмахом.

 

Заходи тривали протягом 15-25 вересня, і їх відвідало 562 учасники (з них 181 – ВПО). Це були лекції про культурне розмаїття Вінниці, урбан-прогулянки вздовж малих річок, участь у всесвітньовідомому екологічному русі плогінг, кілька заходів, присвячених Шляху святого Якова, виставки, професійні обговорення та багато-багато іншого. Близько 60% заходів були безкоштовними.

 

Традиційно ДЄС у Вінниці координував департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради у партнерстві з місцевими музеями, громадськими організаціями, дослідниками та балансоутримувачами пам’яток. Тож учасники заходів (яких загалом було проведено 32) мали унікальну нагоду пізнати ті культурні пласти й простори міста, які зазвичай є недоступними, і потрапити на прем’єри екскурсій, які ще не були представлені в цьогорічному сезоні. Серед них, наприклад, «Історія Ґрохольських на Поділлі» від гідеси Тетяни Рибак, «Грецькі мотиви Вінниці» від Оксани Роздорожнюк та дві прем’єрні екскурсії від обласного краєзнавчого музею: «Вінницькі Мури: погляд крізь віки» і «Фортифікаційні споруди Вінниці». Декілька прем’єрних маршрутів через погодні обставини перенесли на кінець вересня – початок жовтня.

 

Крім цього, директор департаменту маркетингу міста і туризму міської ради Олександр Вешелені вперше провів екскурсію про історію будівлі колишнього повітового казначейства на Соборній, 89, котра в майбутньому має стати найбільшим туристичним хабом в Україні. “Інтерес до спадщини Вінниці дуже помітний навіть в умовах тривання агресії, – говорить Олександр Вешелені. – Напевне, люди ще більше вчаться цінувати власну культуру та пам’ятки. Формат ДЄС дозволяє привідкрити загадки навіть для найбільш обізнаних містян. Особливо ж приємно і почесно розповідати про невідому спадщину Вінниці новоприбулим з різних регіонів України – знаходиться дуже багато паралелей та спільних досвідів”.

 

Та прем’єри на цьому не завершились. В рамках ДЄС команда Музею Вінниці (вперше у статусі закладу культури) презентувала у вежі Артинова виставку «Європейська площа: простір (не)пам’яті», що розкриває правду про трансформації центральної площі міста. Її можна відвідати у будні дні до кінця цього року. Під час круглого столу вперше публічно представили документ під назвою «Реставраційна концепція відновлення садиби Львовича» (орієнтир на те, як у майбутньому виглядатиме приміщення Музею Вінниці). Також фахівці обговорили позитивні практики реставрації і облаштування інших об’єктів культурної спадщини – міських садиб і храмів.

 

Усі ці події були об’єднані темою «сталої культурної спадщини», яка покликана привернути увагу до змін навколишнього середовища, розмаїття культурної спадщини та досягнення Цілей сталого розвитку 2030. У стратегії розвитку Вінниці до 2030 року закладено саме розвиток сталого туризму – тих форм дозвілля і туристичні активності, що позитивно впливають на сталий розвиток міської громади. Також Вінниця стала першим містом в Україні, яке на місцевому рівні ухвалило дотримання напрямків Європейського зеленого курсу, і попри складність впровадження реформ в умовах воєнної агресії намагається системно рухатись до більш екологічної і сталої моделі повсякденного життя, економіки, енергетики й багатьох інших сфер.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin