Вінниця
28.03.2024
13.42° C
Вгору

Експонати з Музею Вінниці презентували на виставці в Литві

У литовському місті Каунас минулого тижня, 22 вересня, стартувала виставка “За волю України!”, на якій презентували експонати з фондів Музею Вінниці: темляк та знаки “Соборна Україна”. Ця експозиція є прямим продовженням виставки в Національному музеї історії України у Другій світовій війні, що стартувала в серпні минулого року у Києві і мала б тривати до травня цього року. Однак, через початок повномасштабного вторгнення експонати було евакуйовано до Литви.

 

Як зазначається на Facebook-сторінці Музею Вінниці, це перша міжнародна музейна виставка в Європі для України у статусі кандидата на членство в ЄС. Вона працює у “Vytauto Didžiojo karo muziejus” (Військовому музеї імені Вітовта Великого). Триватиме експозиція до травня 2023 року. 

 

Як йшлося в одному з попередніх дописів Музею Вінниці, темляк – це петля з ременя або стрічки з китицею на кінці, причеплена до ефесу холодної зброї. Він виконував як практичну функцію (запобігання втраті зброї та захист руки), так і декоративну. Прийнято вважати, що темляк у Європі почали використовувати з ХІІІ століття. Ближче до ХХ століття його більше сприймали як знак приналежності до конкретного підрозділу, аніж в якості елементу військового спорядження.

– У нашому ж випадку йдеться про петлю зі стрічки синьо-жовтого кольору з закріпленою на ній китицею (так званим жолудем) із канителі золотистого кольору. Шапочка та денце виготовленні з волокна темно-блакитного кольору. На ніжці китиці вишиті блакитною гладдю з одного боку літери “УНР”, а з іншого – канителлю золотистого кольору по блакитному полю в техніці гладь з настилом – тризуб. Сам жолудь виготовлений з дерев’яної основи та обшитий канителлю золотавого кольору. Припускаємо, що цей темляк було створено не раніше лютого-березня 1918 року в фабричний спосіб, ймовірно у Німеччині, – розповідали музейники. 

Що стосується пам’ятних знаків “Соборна Україна”, то про них повідомлялось, що це комплект з двох, фактично однакових нагрудних знаків. Один – 1917 року, а інший – 1918 року.

– Проект знаку був розроблений одним з організаторів Союзу Визволення України і Легіону Українських Січових Стрільців – Іваном Боберським. Серія “1918 року” була виготовлена у Львові та Коломиї. В період 1918 -1920 рр. знаки використовувались, як вояками Армії УНР, так і Галицької армії, в якості розпізнавальних знаків та кокард. На знакові зображено Архістратига Михайла. Він тримає у руках щит з галицьким левом. Поєднання символів дідичної столиці України – Києва, та Західно-Української Народної Республіки уособлювало єдність українських земель, від чого і походить назва знаку – “Соборна Україна”. Вгорі знаку бачимо напис “Україна”, а внизу “1918”, – зазначено в дописі. 

Нагадаємо, раніше у Вінниці презентували концепцію відновлення садиби Львовича. Деталі – ТУТ.

Фото – з Facebook-сторінки Музею Вінниці

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin