Вінниця
26.04.2024
7.92° C
Вгору

Вінничани можуть відвідати унікальну виставку ляльок

У Вінницькому музеї моделей транспорту триває виставка ляльок “La belle Vinnytsia”. До кінця жовтня можна подивитися роботи українських лялькарів і дізнатися історію Вінниці.

– У Європі кінця 1800-х початку 1900-х років був справжній розквіт. А оскільки Вінниця – це європейське місто, ми вирішили показати цю прекрасну епоху і розповісти історію нашого міста, – розповідає кураторка проєкту Катерина Калашнікова. – У виставці представлені авторські роботи лялькарів зі всієї України, її облаштував вінницький осередок Української Асоціації Ручної Творчості (UAHA). Ми намагалися по максимуму залучити вінницьких майстрів, щоб показати нашу версію тієї історичної епохи.

Організатори оформили кожну вітрину вінницькими краєвидами та інтер’єрами у ретро стилі, а лейтмотивом став перон.

– Нам важливо, щоб все було концептуально, а не просто показати роботи. Коли дізналися, що у музеї готується макет залізничної колії, вирішили підхопити цю тему. Крім того, відвідувачі можуть подивитися на фоє готелю “Франція”, вінницький “Савой”, вокзал, водонапірну вежу, театр, садибу Коцюбинського і ще на чимало знайомих місць, – перераховує цікавинки виставки кураторка проєкту. – До розміщення ляльок ми також підійшли свідомо, керувались принципом, якій локації підходить та чи та лялька. Особливу увагу приділили маленьким деталям. Наприклад, у садибі Коцюбинського можна порозглядати листи, які письменник писав своїй музі, біля театру побачити бінокль, а біля вежі порахувати пташок.

Родзинкою виставки стали валізи з мініатюрами всередині.

-Двоє київських майстрів передали такі валізи з мініатюрами. А я, наприклад, підготувала валізу, в якій зробила купе. Взагалі, крім того, що я створюю власні роботи, ще проводжу курси з лялько-терапії. У мене багато випускників, тому один стенд спеціально оформила під їхні роботи. Попри те, що це перші ляльки моїх випускників, вони мають справді високу художню цінність, – сказала Катерина Калашнікова.

“La belle Vinnytsia” буде цікавою як дорослим, так і дітям. До того ж мало в яких містах України можна подивитися такі лялькові виставки.

– В Україні є тільки в Запоріжжі велика галерея ляльок і ось у нас, а більше ніде немає таких виставок на постійній основі. Тому, якщо вдасться втримати цю локацію, то це буде справжньою родзинкою міста, – переконана майстриня. – Нам хотілося показати любов до Вінниці. Наші друзі з інших міст справді захоплюються тим, як вінничани люблять своє місто. Їх вражає, що у нас робляться такі виставки, присвячені рідному місту.

Усі охочі можуть подивитися виставку щоденно з 12:00 до 20:00 до кінця цього місяця. Вартість квитка – 30 грн. А вже у наступному місяці організатори планують змінити експозицію.

– Ми вже запланували нову тему і скоро почнемо збирати експонати. У майбутній виставці також будуть ляльки, а ще відомі на весь світ іграшки – ведмедики Тедді, – заінтригувала Катерина Калашнікова.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin