Вінниця
04.05.2024
14.45° C
Вгору

Прості кроки для впевненості в собі

Впевненість у собі необхідна для людини, це важливий складник психологічного добробуту. Наявність здорового рівня впевненості допомагає досягнути успіхів в особистому та професійному житті. Впевненість у собі виражається у позитивній оцінці власних навичок, здібностей і сил для досягнення значущих цілей.

Причин, через які людина не впевнена в собі, може недооцінювати себе – багато. Це і постійні зауваження від близьких людей, і негативний відгук клієнта, і різка критика керівництва.

Впевненими не народжуються, а стають, впевненість у собі можна розвинути самостійно.

 

Ось декілька корисних рекомендацій від психологів, які допоможуть стати впевненішими в собі:

  • Припиніть постійно порівнювати себе з іншими людьми.
  • Уявляйте себе тим, ким ви хочете бути. Візуалізація – це спосіб уявити себе такими, якими б ви пишалися.
  • Стежте за особистою гігієною та своїм охайним зовнішнім виглядом. Підтримуйте своє тіло в тонусі за допомогою регулярних фізичних вправ. Якщо матимете гарний вигляд, будете подобатись оточенню і, найголовніше, собі – це безперечно додасть вам впевненості.
  • Стежте за своєю поставою, виразністю жестів і чіткістю мови. Навчіться під час спілкування дивитися співрозмовникові в очі.
  • Ставте перед собою мету та рішуче дійте для її досягнення. Налаштуйтеся на перемогу крок за кроком. Щоб бути впевненими в собі, необхідно зосередитися на власному успіху та забути про негатив і невдачі. Почніть з невеликої та легкої мети – невдовзі у вас буде список успішних справ, який змушуватиме вас добре почуватися. Після цього можна перейти до складніших цілей.
  • Кожного дня робіть те, що вас лякає. Найкращий спосіб подолати страх – заглянути йому у вічі. Якщо кожного дня робитимете щось, що вас лякає, то отримаєте не лише корисний досвід, а й впевненість у собі.
  • Знайдіть час на хобі, заняття до душі. Самореалізація людини впливає на її впевненість у собі. Знайдіть діяльність, де ви сповна реалізовуватимете ваші здібності й таланти, де ви будете отримувати задоволення від процесу та результату.
  • Оточіть себе людьми, які вас підтримують. Усім нам вкрай необхідно знати, що є люди, які в нас вірять і підтримають у важку хвилину. Ваше завдання – більше спілкуватися саме з такими людьми.
  • Постійно навчайтеся. Сьогодні здатність швидко навчатися – ключова компетенція успішних людей, тому зробіть навчання своєю звичкою.
  • Хваліть себе за власні досягнення та успіхи. Порівнюйте себе сьогоднішніх із собою вчорашніми. Більше уваги приділіть тому, які нові знання й навички ви опанували, які нові компетенції розвинули, наскільки покращили стосунки з оточенням, змінили свою поведінку.
  • Навчіться казати “ні”, захищаючи власні інтереси й бажання. Вчіть інших поважати ваші особисті кордони. Чим більше контролю ви маєте над своїм життям, тим більшою буде ваша впевненість.
  • Говоріть про те, що вас не влаштовує. Якщо вам щось не подобається – скажіть про це. Запропонуйте альтернативний варіант розв’язання питання.

Щоб виховати у собі впевненість, психологи радять розвинути співчуття до себе та переформулювати власні думки більш позитивний спосіб мислення.

  • Замість того, щоб говорити: “Я не можу з цим впоратися, не зможу це зробити” або “Це неможливо”, кажіть собі: “Я впораюся, мені вдасться” або хоча б таке: “Все, що мені потрібно зробити, – це спробувати”.
  • Замість того, щоб коли ви помиляєтеся, говорити собі: “Я нічого не можу зробити правильно”, переконати себе: “Наступного разу у мене вийде краще” або “Принаймні я чогось навчився”.
  • Замість того, щоб говорити, що ви щось ненавидите, намагайтеся використовувати більш м’які вирази, наприклад, “мені це не подобається”.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin