Вінниця
04.05.2024
13.11° C
Вгору

Донати на ЗСУ: як змінились збори та волонтери за роки війни?

Опитування показують, що за останні три місяці 76% українців донатили. Однак ті, хто збирають донати, кажуть, що суми зменшились, стало важче закривати збори. Зокрема про падіння кажуть великі благодійні фонди, хоча є імовірність, що стало більше цільових донатів – безпосередньо якомусь військовому. Про це пише «ZN.UA» з посиланням на bbc.com.

Падіння

У 2023 році українці прислали фонду “Повернись живим” на 1,2 мільярда гривень менше, ніж у 2022-му. Дещо просіла і кількість транзакцій – з 1,6 до 1,3 мільйона. Хоча середній донат майже не змінився. Зараз це 3 560 гривень, що тільки на кілька десятків гривень менше, ніж у 2022 році.

“Ми маємо незначний спад надходжень на початку 2024 року, але березень виявився вже кращим”, – каже заступник директора “Повернись живим” Олег Карпенко.

В інших великих благодійних фондах, зокрема у фонді Сергія Притули, падіння більш значне.

Чому падіння?

Голова фонду Тарас Чмут “Повернись живим” каже, що збори у 2024 році почалися “не так добре, як би хотілося”. Тому що меншає людей, – вони продовжують виїжджати за кордон – меншає дохід українців, а потреб навколо тільки більшає.

Також на донати впливає політичні та корупційні скандали. Ентузіазм на такому фоні стихає. Як вважають експерти, що, можливо, так відбувається тому, що люди асоціюють благодійні фонди з державою.

Крім того, донати падають не лише після скандалів в Україні, а й через непевність, яку люди бачать у заявах і вчинках західних партнерів.

“Всі ці розмови про зменшення фінансування, озброєння, суперечки в Європі, чи підтримувати Україну. Кожна заява Макрона, Шольца насправді сильно впливає на настрої людей. Чим більше негативу із Заходу, тим менше люди готові донатити”, – каже Карпенко.

Однак тільки схвалюють новий пакет допомоги, то українці теж починають активно надсилати гроші.

Кому донатити

В українців збільшується кількість рідних і близьких, які воюють, поранені чи загинули на війні. Тому багато людей можуть надсилати гроші напряму своїм знайомим, не фондам.

Коли люди відкривають приватний збір, вони просять скидати їм гроші або на картку якогось з банків або відкривають скарбничку (банку) для зборів у Монобанку. Цей інструмент найпопулярніший, тому що зручний і прозорий – кожен може побачити, як і наскільки зростає сума зібраних грошей.

Так ось статистика тільки одного Монобанку показує, що за 2023 рік українці закинули на приватні збори 27,4 мільярда гривень, а це більше, ніж на “Повернись живим”, фонд Сергія Притули і платформу United24 разом узятих.

У 2022 році, коли українці більше донатили фондам, на приватні збори у Монобанку вони перекинули тільки 8,5 мільярдів гривень. Крім того, зараз стало більше тих, хто донатить – з 3 до 5,7 мільйона людей, а середній донат виріс з 258 до 349 гривень.

Волонтери-аніматори

Сергій Притула у інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що зараз волонтери вимушені ставати “аніматорами” чи “мавпочками”, щоб змусити людей донатити, і це не є добре.

“Треба прибирати ці аукціони, пляски, співи. Зовсім це не зникне, але з людьми треба говорити серйозно”, – вважає Карпенко.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin