Вінниця
03.07.2024
16.2° C
Вгору

Допомога, безпека та інновації: чим запам’ятався вінничанам візит Посла Великої Британії

Велика Британія є одним із головних союзників України у російсько-українській війні.

Об’єднане Королівство з початку повномасштабного вторгнення вже виділило мільярди фунтів стерлінгів допомоги та планує лише поглиблювати співпрацю з нашою державою.

Тому візит до нашого міста офіційних представників Великої Британії в сьогоднішніх реаліях завжди асоціюється з хорошими новинами.

Про це розповідає видання Вежа.

Днями до Вінниці завітав Мартін Гарріс, чинний Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні. У нашому місті він був у справах (про які розповімо нижче), однак встиг також віддати шану полеглим під час російського теракту 14 липня 2022 року та зустрітись з нами для короткої, однак змістовної розмови.

 

Мартін Гарріс — Посол Його Величності в Україні з вересня 2023 року. Працював, зокрема, другим секретарем делегації Великої Британії в ОБСЄ у Відні (з 1992 по 1996), а за час кар’єри був на різних дипломатичних посадах, зокрема, у росії, Україні та в Румунії. Встиг вивчити українську мову, якою й давав інтерв’ю.

У цьому ексклюзивному інтерв’ю журналісту “Вежі” Посол розповів про габіони для захисту енергосистеми, співпрацю вінницького та британського університетів, яка може допомогти з новим паливом для ЗСУ, пріоритети військової допомоги та спільне виробництво дронів.

Вежа: Пане Гарріс, вітаємо у Вінниці! Розкажіть, будь ласка, з якою метою Ви завітали до нашого міста?

По-перше, Велика Британія – надійний партнер для України. Ми маємо незламний альянс між нашими державами. І для мене особисто дуже важливо краще розуміти ситуацію у Вінниці та краще знати, як Велика Британія може ефективно підтримувати український народ в цей складний час. Ми вважаємо, що безпека України – це наша безпека. Адже ЗСУ зараз захищають безпеку Європи загалом та Великої Британії зокрема.

 

 

Також я завдяки візиту хотів би дізнатись, наприклад, про систему енергетики. Адже Велика Британія – один із партнерів для захисту енергосистеми. Ми постачаємо, зокрема, пасивний захист, а саме габіони (конструкції, які зазвичай складаються з дротяного каркаса та щільної тканини, та заповнюються піском, землею або каменями. У військовій справі габіони використовують для захисту від вибухів, осколків і пострілів – авт.). І маємо пов’язаний з цим проєкт. Тож цього разу я приїздив до “Вінницяобленерго”, аби побачити результати цього проєкту.

Але також ми працюємо з Україною щодо протиповітряної оборони. Тільки в цьому місяці ми постачаємо новий пакет допомоги зі 100 ракет для українських систем ППО.

Інше питання мого візиту – інновації, якими також відоме ваше місто. Ми фінансуємо декілька інноваційних проєктів у сфері енергетики. І я зустрівся з вінничанами, які зараз співпрацюють з партнерами з Великої Британії для вирішення проблем енергетики в майбутньому.

 

 

Вежа: Чи можете розказати детальніше, будь ласка, про кого та про що саме йдеться?

Так, звісно. Наразі є спільний проєкт Вінницького національного технічного університету та Університету в Кардіффі (Уельс). Він стосується нового виду палива та як воно може бути використане людьми, які не мають централізованого теплопостачання. Наприклад, селянами чи військовими.

Інший проєкт пов’язаний зі зберіганням електроенергії, з батареями. Він стосується того, як ми можемо поєднати це з відновлювальними джерелами енергії, зокрема, сонячною чи вітровою електрогенерацією, аби зробити їх ефективнішими.

Крім того, я хотів більше дізнатись про ситуацію з гуманітарною допомогою переселенцям в місті. Адже знаю, що Вінниця прийняла багато переселенців з різних областей. Тож я також зустрівся з ними і ми обговорили, як Велика Британія може підтримувати переселенців – і з психологічною допомогою, і з доступом до спорту та соціальною інтеграцією дітей. Бо Велика Британія має потужну гуманітарну програму на понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів і ми хотіли б знати, як в майбутньому підтримувати переселенців.

 

 

Вежа: А чи можете розповісти подробиці щодо допомоги переселенцям саме у Вінниці?

Ми зазвичай працюємо на загальноукраїнському, центральному рівні. Наприклад, підтримуємо український “Червоний Хрест”, які працюють, зокрема, й на Вінниччині. Але взагалі наразі ми працюємо над новою стратегією допомоги, тому спершу маємо дізнатись актуальні пріоритети переселенців.

Вежа: Поговоримо детальніше про військову підтримку України. Зокрема, нещодавно був оголошений пакет допомоги на 500 мільйонів фунтів стерлінгів, які витратять на боєприпаси та техніку. Також в березні було повідомлено про передачу Україні 10000 дронів. Ми бачимо, як з початку повномасштабного вторгнення змінювались масштаби та пріоритети допомоги від союзників. Тож запитання наступне: які наразі пріоритети у Великої Британії у питанні військової допомоги Україні та на які саме постачання можна очікувати найближчим часом?

По-перше, я хочу уточнити, що згаданий пакет в 500 мільйонів – це додаткова сума, яка збільшує загальний пакет допомоги до трьох мільярдів фунтів стерлінгів цього року. Крім того, додатково відбувається передача допомоги із британських сховищ – боєприпасів, техніки, ракет.

Наразі ми не можемо розслаблятись і маємо ще більше підтримувати Україну. Понад те – ми взяли на себе нові зобов’язання підтримувати вашу державу пакетами допомоги в розмірі щонайменше три мільярди фунтів стерлінгів щороку – до 2030 року.

Таким чином, ми стали першою країною, яка не лише уклала з Україною Угоду про співробітництво у сфері безпеки, але й заклали під неї фінансування. А зараз ми працюємо над нашим 100-річним партнерством, тобто ширшою угодою, яка побудує міцні зв’язки між нашими двома країнами у всьому спектрі стосунків: від торгівлі, безпеки та оборони, до науки та технологій, освіти, культури та багато іншого.

 

Ми б дуже хотіли, щоб це був приклад для інших наших союзників. Адже ворог чекає нашої втоми в підтримці України, але цього не буде!

Що ж до дронів, то ще в січні була анонсована програма передачі дронів для України на 200 мільйонів фунтів стерлінгів. В березні, після того, як наш Міністр оборони відвідав Київ, ми оголосили про збільшення пакета до 325 мільйонів. Ця сума має бути витрачена, зокрема, на постачання більшої кількості дронів з Великої Британії, але також і на спільне виробництво дронів Україною та Сполученим Королівством.

Ми вважаємо, що Україна – центр miltech-інновацій. Тому ми хотіли б підтримувати українські виробництва і створити нове партнерство між Великою Британією та вашою державою в цій галузі.

Вежа: Можливо, є ще якісь анонси допомоги, яку Велика Британія збирається надати Україні?

Ми знаємо, що ваша енергосистема серйозно постраждала внаслідок російських атак. Тому ми оголосили допомогу в розмірі ще 20 мільйонів фунтів для термінового ремонту та захисту енергосистеми. І я радий, що вже є результати.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin