Вінниця
30.04.2024
18.63° C
Вгору

У Вінниці провели Форум щодо виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325

На Вінниччині відбувся форум «Створюємо місцеві рішення разом: місцеві плани дій 1325». Учасники Форуму обговорили план втілення подальших кроків у рамках Регіонального плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325, який є важливою складовою стратегії постконфліктного відновлення. Повідомляє Вінницька ОВА. 

Зокрема, йшлося про створення умов для забезпечення участі жінок у прийнятті рішень, стійкості до безпекових викликів, постконфліктного відновлення і перехідного правосуддя. Також серед пріоритетів – протидія насильству за ознакою статі, домашньому насильству, торгівлі людьми, пов’язаної з конфліктом.

Регіональний план дій спрямований на забезпечення потреб 23 цільових груп, включаючи внутрішньо переміщених осіб. З початку повномасштабного вторгнення статус ВПО на Вінниччині отримали майже 285 тис. людей. Наразі їх кількість в області становить більше 151 тис: 38,4% – чоловіків, 61,6% – жінок, 27,3% – дітей.

Під час форуму значну увагу приділили підтримці Захисників і Захисниць та їх сімей в контексті реалізації цільових програм. Також йшлося про підтримку внутрішньо переміщених осіб, надання місць прихистку, інтеграцію ВПО у громадах.

Крім того, учасники окреслили практичні кроки вирішення питань економічної,  психологічної та фізичної безпеки громадян в умовах війни та впровадження ефективних рішень на місцях.

Нагадаємо, Резолюція 1325 є однією з найбільш важливих резолюцій РБ ООН у сфері політики безпеки. Цей документ наголошує на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та в розбудові миру, а також закликає держави-члени забезпечити більш активну участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень в національних, регіональних і міжнародних інститутах, у механізмах запобігання, управління та вирішення конфліктів. Резолюція стала інституційною рамкою для інтеграції жінок до безпекового сектору.


Основні положення резолюції визначають особливу важливість врахування потреб жінок та дівчат у конфліктних ситуаціях та особливу вразливість жінок перед негативними наслідками конфліктів.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin