Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

у Вінниці презентували Довідник безбар’єрності: що відомо

У Вінниці департамент відновлення та розвитку Вінницької міської ради презентував Довідник безбар’єрності. У ньому розповідається, що таке безбар’єрність, як правильно називати людей різного віку, статусу, раси тощо і як пояснити усе це дитині.

Про це йдеться на сайті Вінницької міської ради.

Як розповідає директорка департаменту Ольга Ремешевська, цей довідник став продовженням руху Вінницької громади в напрямі розвитку безбар’єрного середовища.

«В червні місто затвердило Програму розвитку безбар’єрного простору ВМТГ на 2024-2027 роки. Її основні цілі охоплюють створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних прав та можливостей кожній людині реалізовувати свої потреби та отримувати послуги на рівні з іншими. Зараз, в межах цієї програми, ми розробили корисний інформаційний матеріал, який дає змогу людям правильно, в контексті безбар’єрності, реагувати на ті чи інші ситуації, толерувати своє ставлення до різних груп людей, вчити відповідної поведінці та коректної риторики своїх дітей. Мова, те, як ми відгукуємось і звертаємось до людей різного статусу та груп, може відігравати досить важливу роль в спілкуванні, створювати ту чи іншу упередженість, демонструвати стереотипне ставлення. Тому в довіднику зібрані найбільш актуальні приклади, які допоможуть нам усім кращій комунікації один з одним. Переконана, довідник стане в пригоді як у повсякденному житті, так і допоможе в роботі журналістам, чиновникам, працівникам різних сфер. Принцип, що ми усі різні, але ми усі рівні у своїх правах та можливостях, має стати суспільною нормою. Тому ми продовжуємо працювати в цьому напрямі», – зазначає очільниця департаменту.

За її словами, Довідник розроблений за ініціативи Олени Зеленської «Без бар’єрів» https://bf.in.ua/

В довіднику в доступній формі представлені найбільш актуальні приклади безбар’єрної мови. Наприклад, замість «безхатько», правильно казати «бездомна людина», замість «біженець» – «внутрішньопереміщена особа», а «люди у віці» краще замінити на «люди старшого віку». «Інвалідний візок» коректно назвати «крісло колісне», а замість слова «інвалід» потрібно вживати «людина з інвалідністю».

«Також, що особливо актуально у нинішній час, довідник вчить взаємодіяти з людьми з досвідом війни, навчає коректної культури поведінки при гострій реакції людини на стрес, допомагає правильно підтримати тих, хто потребує допомоги», – додає Ольга Ремешевська.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin