Вінниця
27.04.2024
16.09° C
Вгору

В Україні запустили єдиний онлайн-портал для міжнародних автобусних поїздок

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України запустило єдиний онлайн-портал для міжнародних автобусних поїздок у рамках реформування таких пасажирських перевезень. 

Планують цифровізувати сервіси та послуги, а також внести зміни до нормативно-правової бази, зокрема до профільного наказу, що зараз перебуває на громадському обговоренні. Так хочуть забезпечити якісний сервіс пасажирам та створити сприятливі умови для роботи легального бізнесу, коментують у міністерстві. 

Що запустили?

Єдиний онлайн-портал для пасажира та перевізника

На порталі пасажири можуть перевірити легальність маршруту, розклад руху, перевізника та купити квиток, а в разі потреби – залишити зворотній зв’язок. З 22 березня портал доступний для тестування. Упродовж квітня до нього будуть інтегрувати перевізників, тоді можливість придбати квиток стане доступною на більшість маршрутів.

єЧерга для автобусів

Кожен регулярний автобус тепер має чіткий час перетину кордону відповідно до графіку руху. Так хочуть скоротити час очікування на пунктах пропуску. Водночас система автоматично перевірятиме дозвільні документи, щоб уникнути нелегальних перевезень.

Слотування для автобусів вже доступне на трьох пунктах пропуску. Ідеться про «Ягодин – Дорогуськ», «Мамалига – Крива» та «Могилів-Подільський – Отач».

Онлайн-кабінет перевізника для відкриття міжнародних маршрутів

Кабінет поки доступний лише для внутрішнього тестування перевізниками. З його допомогою хочуть замінити паперову та бюрократизовану процедуру відкриття маршруту на швидку та повністю цифрову процедуру, коментують у міністерстві.

За даними дослідження, у 2023 році 7,5 мільйонів українців користувались автобусами для перетину кордону. 90% з них жінки, третина –  їхали з дітьми. «Дослідження показало – чверть міжнародних перевезень складають нелегали. Це означає, що пасажири не можуть бути впевнені у безпеці перевезення, а державний бюджет щорічно недоотримує близько 500 мільйонів гривень», – коментує міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin