Вінниця
16.05.2024
9.77° C
Вгору

Макрон їде до Шольца розбиратися з розбіжностями у підтримці України

Напруженість між Парижем та Берліном посилилася в останні тижні.

Президент Франції Еммануель Макрон 15 березня поїде до Берліна, щоб зустрітися з канцлером Німеччини Олафом Шольцем у спробі зменшити напруженість у питаннях щодо України. До них також пізніше має приєднатися прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, повідомляє POLITICO із посиланням на високопоставлених німецьких та французьких чиновників.

Чиновники в уряді Туска висловили симпатію до більш жорсткої риторики Макрона, а міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський нещодавно заявив, що присутність військ НАТО в Україні «не є чимось немислимим». Високопоставлений німецький чиновник заявив, що метою п’ятничних переговорів буде надіслати новий сигнал єдності й від них не очікується «жодних конкретних рішень чи оголошень».

Лідери мають намір продемонструвати єдність після напруженого періоду, коли франко-німецькі тертя щодо України переросли у відкриту ворожнечу. Давно тліюча напруженість почала закипати наприкінці лютого, коли Макрон відмовився виключити відправку західних військ в Україну, пообіцявши зробити «все можливе, щоб Росія не змогла виграти цю війну». Більш обережний Шольц виключив використання сухопутних військ європейських країн.

Через кілька днів Макрон, схоже, відповів безпосередньо Шольцу. «Європа явно стоїть перед моментом, коли потрібно буде не бути боягузами», сказав він, виступаючи перед аудиторією в Празі. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус відповів, що коментарі Макрона – це «те, що насправді не допомагає вирішити проблеми, які ми маємо, коли йдеться про допомогу Україні».

У приватних розмовах німецькі урядовці скаржаться, що, хоча Макрон і висловлювався жорстко щодо України, він не надав Україні майже такої ж військової підтримки, яку надавала Німеччина.

Німецький Кільський інститут, який збирає дані про національні внески у військові зусилля України, називає Францію явним аутсайдером з 640 мільйонами євро військової допомоги порівняно з Німеччиною, яка надала або пообіцяла 17,7 мільярда євро.

Французи оскаржують ці цифри і стверджують, що вони надають зброю, яка дійсно має значення. «Франція зробила вибір на користь оперативної ефективності у своїй військовій допомозі Україні: обіцяй те, що можеш надати, надавай те, що можеш пообіцяти», заявив нещодавно міністр збройних сил Себастьян Лекорню у своєму дописі на X.

Цього тижня Макрон відклав давно запланований візит до України на тлі напруженості у відносинах із союзниками через його дедалі більш яструбину риторику. 10 березня Єлисейський палац оголосив, що візит тепер відбудеться в «найближчі пару тижнів».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin