Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Обрано шість громад Вінниччини, де працює пілотний проєкт від Координаційного центру КМУ

Всеукраїнська програма ментального здоров’я “Ти як?” від Координаційного центру КМУ виходить на рівень громад.

Про це повідомляє Вінницька ОДА.

Як зазначила Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна, якщо дотепер команди Регіональної координації працювали на рівні областей, то тепер вони заходитимуть до громад – ще ближче до отримувачів послуг з MHPSS.

«У кожній області України, за винятком тимчасово окупованих територій, обрано шість пілотних громад, де вже працюють консультанти Програми. Вони стають додатковими каталізаторами перетворень та посилюють інтеграцію компонентів ментального здоров’я в усі місцеві політики – відповідно до потреб та можливостей кожної території». – зауважила посадовиця.

За словами Наталі Заболотної, у Вінницькій області пілотними громадами стали:

  • Вінницька;
  • Погребищенська;
  • Чечельницька;
  • Хмільницька;
  • Томашпільська;
  • Шаргородська.

«Це відповідає одній з головних місій Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як»?, що впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської – сервіси з ментального здоров’я мають бути там, де людина живе, поруч з нею, максимально зрозуміло та доступно». – підкреслила Перша заступниця Начальника ОВА.

Регіональні координатори, профільні заступники керівників ОВА, консультанти Програми в громадах – це понад близько 200 фахівців – утворюють велику екосистему впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що охоплює всю країну.

Серед ключових завдань: каскадування активностей та заходів регіонального рівня на рівень громади, оперативна координація роботи у межах території, створення локальної системи послуг та надавачів, проведення актуальної оцінки потреб та ресурсів, картування послуг, участь у розробці регіональних планів заходів тощо. На місцях загальну координацію діяльності консультантів Програми в громадах будуть здійснювати регіональні координатори.

«Масштабування Регіональної координації до громад – логічний та необхідний крок. На кожній території мають бути фахівці, які об’єднують навколо цінностей Програми всіх стейкхолдерів. Головна мета консультантів Програми у громаді – створення маршрутів для користувачів та надавачів послуг з ментального здоров’я різних сфер, включаючи неурядовий сектор та неформальні сервіси», – наголосила під час установчого зібрання керівниця Координаційного центру Оксана Збітнєва.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin