Вінниця
16.04.2024
10.32° C
Вгору

Читали, осмислювали та дізнавались нове про Григорія Сковороду: як у вінницьких бібліотеках відзначали 300-річчя від дня народження філософа

До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди ЗК «Вінницька міська централізована бібліотечна система» ініціювала та провела низку заходів. Це, зокрема, презентації книжкових виставок, літературні години, голосні читання, онлайн вікторина в програмі Kahoot, засідання клубу за інтересами, – повідомляє Вінницька міська рада.

Так, на одному із засідань читацького клубу «Імпульс», яке було присвячене творчості видатного українця, мудрі книголюби обговорили його життєвий шлях та внесок у розвиток української філософії та літератури.

«Григорій Сковорода й через три сотні літ залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу. Долучитися до його мудрості, світлого поетичного слова – справа честі і для нас. Ми маємо щасливу нагоду пройтися стежками його життя, перечитати сторінки його творів», – говорить голова читацького клубу «Імпульс» Тамара Петрівна.

Як зазначила одна із відвідувачок заходу Ната Соколова, Григорій Сковорода у своїх філософських працях обстоював ідею рівності між людьми, права кожного, незалежно від соціального становища на щастя і волю, вважаючи волю найвищим досягненням людини.

В умовах повномасштабної війни його слова про волю набувають нових значень.

«Шлях до ідеального суспільства він бачив у вихованні нової людини через самопізнання, доступне їй завдяки розуму і внутрішньому чуттю. Він вмів насолоджуватися кожною миттю життя. У свої творах саме цього і вчить кожного з нас: «Шукаємо щастя по сторонах. А воно скрізь і завжди з нами, як риба у воді, так ми в ньому. Не шукай його ніде, коли не знайдеш скрізь. Воно преподібне до сонячного сіяння: відкрий тільки вхід йому в душу свою», – зазначає в.о. директора Вінницької міської централізованої бібліотечної системи Тетяна Верещак.

Також у бібліотеці-філії 14 відбулися онлайн-читання “І словом, і ділом, і життям своїм мудрець”. Модератори заходу ознайомили слухачів з цікавими фактами життя відомого українця та декламували вірші з його збірки «Сад божественних пісень».

А онлайн вікторина в програмі Kahoot http://surl.li/dyjmv, дозволить кожному перевірити свої знання про українського Сократа.

Зазначимо, що 2022 рік всесвітня організація ЮНЕСКО оголосила роком Григорія Сковороди.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin