Вінниця
26.04.2024
8.26° C
Вгору

Вінниця посилюватиме співпрацю з німецькими містами

Вінницький міський голова Сергій Моргунов взяв участь у німецько-українській конференції «Партнерства задля відбудови та розвитку», яка відбулась у місті Аугсбург. У рамках заходу очільник Вінниці зустрівся з обербургомістрами і міськими головами Асоціації міст Німеччини та Асоціації міст України та обговорив питання подальшої співпраці. Також Сергій Моргунов подякував німецьким колегам за підтримку України та допомогу Вінниці.

 

Як розповів мер Вінниці, німецькі громади надавали підтримку Вінниці з початку повномасштабної війни. У квітні очільники низки німецьких містечок з Баварії, таких як Роттенбух, Пель та Бернрід, приїхали до Вінниці з гуманітарною допомогою. Також з ініціативою щодо налагодження побратимства звернулося місто Карлсруе. За словами Сергія Моргунова, поглиблення співпраці з німецькими містами відповідає цілям партнерства нашої громади. Адже Вінниця вже довгий час впроваджує інструменти інтегрованого міського розвитку та активно бере участь в європейських проєктах.

«Вінниця, в свою чергу може поділитися з німецькими містами своїм досвідом роботи в кризових ситуаціях, – зазначив Сергій Моргунов. – Крім того, думаю, що в умовах післявоєнної відбудови німецьким муніципалітетам може бути цікаво попрацювати в рамках відновлення України на горизонтальних принципах: наприклад, в форматі – бізнес – бізнесу чи в сфері освіти».

За словами очільника Вінниці, конференція – це спосіб обговорити нагальні проблеми, які є в територіальних громадах України, і визначити точки дотику для налагодження співпраці.

«Це питання не лише гуманітарної допомоги, за яку ми щиро дякуємо кожному муніципалітету Німеччини. Це питання відбудови наших міст, і в цілому відновлення нашої країни за європейськими стандартами, як кандидата до європейської спільноти, щоб ця дорога була якомога коротшою. І німецькі муніципалітети, напевно, як ніхто розуміються в цьому питанні. Зі свого боку, Україна, при допомозі Європи, залишатиметься гарантом безпеки східних кордонів ЄС”.

Також, за словами Вінницького міського голови, важливо, щоб подальша співпраця ґрунтувалася на принципах діалогу та рівності, сталості та стратегічного бачення, а також взаємодії на різних рівнях.

«Важливо, щоб ми не просто колекціонували угоди та договори про побратимство, – зазначив міський голова. – Повинен бути діалог не лише на рівні органів влади, а й серед бізнесу, в культурній сфері, в освіті, охороні здоров’я з залученням всієї громади. Якщо це є, то відносини живуть як повноцінний організм і тоді можна досягти певного результату. Як приклад, хочу навести нашу тривалу співпрацю з польським містом Кельце. Ми підтримуємо дружні відносини з 1956 року. Вони були закладені на рівні людей, а не влади, тому міцні і досі. І в перші дні війни першим, хто мені подзвонив та запитав про допомогу, – це був мер міста Кельце – Богдан Вента. Це дорогого вартує…».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin