Вінниця
04.05.2024
9.62° C
Вгору

Великодні яйця: як екологічно пофарбувати крашанки

Фарбування крашанок є однією з головних традицій Великодня. А традиції українського писанкарства — це частина національної нематеріальної спадщини України.

Суспільне Культура розповідає про те, як пофарбувати яйця на Великдень без штучних барвників.

Як пофарбувати яйця у жовтий

Для цього можна використати куркуму. На один літр води потрібно три столові ложки куркуми. Варити куркуму у воді 15 хвилин, а потім на 15 хвилин занурювати яйце у відвар. Дати яйцю охолонути. Якщо відтінок недостатній, то яйце можна занурити у відвар на ніч.

Як пофарбувати яйця у пурпурний

Для пурпурного кольору потрібно промити та почистити середній чи великий буряк, покласти його в каструлю, залити літром води. На середньому вогні довести до кипіння та варити після цього 30–35 хвилин. Потім потрібно покласти яйця у відвар і збавити вогонь до малого. Варити яйця та кип’ятити їх треба 12 хвилин. Яйця мають залишитися у відварі, поки не охолонуть. Крашанки можна натерти соняшниковою олією для блиску і яскравості кольору.

Як пофарбувати яйця у рожевий або червоний

Для того щоб отримати крашанки рожевого кольору, потрібно помити та почистити середній чи великий буряк, дрібно натерти або перемолоти м’ясорубкою. Сік буряка треба вичавити з допомогою марлі та додати в нього оцет.

Яйця слід зварити окремо. Потім покласти їх в буряковий сік на 3 години. Залежно від сорту буряка, він може по-різному замальовувати яйця. Тож відтінок потрібно уважно перевіряти час від часу. За 5–6 годин шкарлупа буде рожевого кольору. Якщо занурені яйця залишити в соку буряка на ніч, то колір шкарлупи стане червоним або бордовим.

Також можна приготувати червоний барвник зі 100 г корінців марени, на 250 мл води. Варити потрібно 15 хвилин. Яйце потрібно помістити у відвар на годину.

Як пофарбувати яйце у брунатний

Для цього треба начистити лушпиння з 10–15 середніх цибулин. Потрібно взяти незатемнене лушпиння, оскільки воно може зіпсувати колір. Лушпиння потрібно варити від 20 хвилин до години, залежно від його кількості. Чим більше лушпиння — тим концентрованіший вийде колір. У випадку з дуже концентрованою настоянкою її можна “затравити” ложкою оцту.

Яйце потрібно помістити у теплий відвар на 5–10 хвилин або довше, якщо не вдалося отримати потрібний відтінок. Інший спосіб — 20 хвилин варити яйця у готовому відварі лушпиння.

До яєць можна прив’язати листочки петрушки або інші листочки, щоб вони залишили трафаретні відбитки на поверхні.

Як пофарбувати яйця у зелений

Зелений відтінок можна отримати з таким рецептом: потрібно зварити дуже насичений відвар із замороженого шпинату, свіжої кропиви, петрушки чи іншої зелені. Він має настоюватися цілу ніч. Опісля в нього слід занурити варені яйця на три години.

Також можна для фарбування в зелений використати зелений чай цим же способом — так яйця забарвляться в болотяно-зелений.

Як пофарбувати яйця у синій

Для отримання блакитного кольору, потрібен відвар червоної капусти. Одну капустину слід дрібно нарізати, залити невеликою кількістю води та варити, довівши до кипіння, 45 хвилин на малому вогні.

Далі відвар має охолонути, потім додайте у відвар 4–5 столових ложок оцту та покладіть туди на 30 хвилин попередньо зварені яйця.

Як пофарбувати яйця у фіолетовий

Фіолетовий колір можна отримати, замочивши вже зварені яйця у свіжовичавленому соку червоної капусти на три години. Якщо колір недостатньо насичений, можна зварити в цьому відварі яйця для досягнення потрібного відтінку.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin