Вінниця
20.04.2024
2.81° C
Вгору

“Головне завдання – забезпечити сімейний затишок”: вінницька психологиня розповіла як налаштуватися на новорічний настрій попри пандемію

Уже за тиждень вінничани зустрічатимуть 2021 рік, який припав на коронавірусну епідемію. Щодня у соцмережах та по телевізору поширюють інформацію про кількість хворих на COVID-19, яка негативно впливає на емоційний стан людини. Вінницька психологиня Аліна Хранітель розповіла, як налаштувати себе на святковий настрій та зустріти новий рік з прекрасним настроєм.  

За словами психологині, на психічне здоров’я людей впливають одразу два фактори. Перший – це сам вірус  як реальна біологічна загроза, що негативно діє на центральну нервову систему, а також на головний мозок. Другий чинник – стресово-психологічний, тобто ті ідеї, які поширюються  навколо самої пандемії  (безпомічність, безпорадність, страх захворіти).

“Щодня  працюючи з   пацієнтами,  я  бачу, що  зросла кількість людей, які мають депресії, тривожні стани. Стрімко зросла агресія, збільшилася кількість сімейних конфліктів. На вулицях навіть стиль керування авто став різкіший, люди стали більш нетерпимі,   агресивно реагують на прохання надягнути маску. Людей умовно можна розділити на кілька груп. Перша група визнає небезпеку, переглядає новини, аналізує інформацію. Друга заперечує коронавірус через неусвідомлений страх смерті. Третя група змістила власний страх смерті на переживання за близьких і рідних. Четверта група перебуває у нав’язливій підвищеній тривозі, ці люди постійно дезінфікують руки, телефони, не виходять з дому тощо. Без сумніву, зросла кількість тих, хто потребує психологічної допомоги”, – розповідає психологиня Обласного дитячого центру психічного здоров’я Вінницької обласної лікарні ім. академіка О. Ющенка Аліна Хранітель. 

Щоб позбавитися тривожних станів та негативних емоцій й налаштуватися на новорічно-різдвяний настрій, Аліна Хранитель радить погуляти  на  свіжому  повітрі,  переглянути різдвяну  комедію, приготувати щось смачне, придбати новорічні речі, прикрасити свою оселю. Якщо ж це все не допомогло, то необхідно звернутися до психолога. 

“Головне  завдання  батьків – забезпечити  сімейний  затишок,  магію  новорічно-різдвяних  свят  та  яскраві  емоційні  переживання.  І  для  цього не  потрібно обов’язково  використовувати  кошти,  достатньо  просто  приділити  час  і  увагу  власним  дітям,  яких  так  не  вистачає  в  сучасному  світі”, – радить психологиня Аліна Хранітель дорослим, які мають дітей.  

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin