Вінниця
02.07.2024
29.67° C
Вгору

ТЦК не може затримувати громадян, а поліція – вручати повістки

Працівники Територіальних центрі комплектування на соціальної підтримки не можуть без поліції затримувати громадян. Водночас поліція без представників ТЦК не може вручати повістки.

Як йдеться в матеріалі Судово-юридичної газети, новий закон про мобілізацію свідчить, що самостійно ТЦК не має повноважень затримувати. Також нема повноважень доставляти громадян до ТЦК. Це може робити лише поліція при порушенні призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, порушенні законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

“Про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання також власник відповідного підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган. … Адміністративне затримання може тривати не більш як 3 години”, – пише видання.

У переліку осіб, які здійснюють доставлення до ТЦК, відсутні працівники ТЦК.

Які повноваження у працівників ТЦК?

Згідно з постановою Кабміну №560, керівники районних чи міських ТЦК звертаються до поліції для адміністративного затримання та доставлення до ТЦК осіб, а також вживають заходів разом з представниками поліції до адміністративного затримання та доставляння до ТЦК осіб, які відмовляються від отримання повісток або порушили правила військового обліку.

При цьому не конкретизується, що мається на увазі під “вжиттям заходів”. Однак це не означає, що ТЦК таким чином уповноважили на здійснення затримання і доставлення.

Які повноваження поліції?

Видання зазначає, що поліція може здійснити адміністративне затримання у разі відмови від отримання повістки або ж у разі відмови прослідувати до ТЦК.

Однак виникають питання стосовно відповідності норм про доставлення “до найближчого ТЦК” з постановою Кабміну від 30 грудня 2022 р. №1487, відповідно до якої доставлення осіб, які скоїли адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 КУпАП з метою складення протоколів відбувається “до відповідного ТЦК, в якому ця особа перебуває/повинна перебувати на військовому обліку.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin