Вінниця
16.05.2024
12.98° C
Вгору

500 загиблих проти 1 пораненого: яка війна була найкоротшою в історії?

У 1896 році між Великою Британією та Занзібаром, маленькою острівною країною біля узбережжя Африки, розпочалася надзвичайно коротка війна. Про це повідомляє “Дивогляд” із посиланням на GreekReporter.

Причиною конфлікту, який тривав від 38 до 45 хв і вважається найкоротшою війною серед відомих людству, стала суперечка щодо послідовності престолонаступництва в султанаті Занзібару. Лондон був зацікавлений у цій суперечці, а тому Велика Британія підтримала одного з претендентів на трон. Однак інший претендент захопив владу без їхньої згоди.

Відповідно до ультиматуму, що був висунутий самопроголошеному султану, британці вимагали його відставки. Після невиконання умов ультиматуму, британський королівський флот швидко обстріляв султанський палац та інші стратегічні об’єкти. Це призвело до приблизно 500 жертв серед султанських військ, у той час, як лише один британський моряк отримав поранення.

Після того, як султан втік до Німецької Східної Африки (сьогодні частина сучасної Танзанії), британці швидко призначили свого фаворита султаном, встановивши маріонетковий режим. Таким чином, війна призвела до втрати суверенітету Занзібару і початку епохи значного британського впливу.

Крім цього інциденту, історія знає ще кілька надзвичайно коротких війн:

  • Китайсько-індійська війна (1962): місячна прикордонна сутичка між Індією та Китаєм за гімалайські території.
  • Фолклендська війна (1982): 74-денний конфлікт між Аргентиною та Великою Британією за Фолклендські острови, Південну Георгію та Південні Сандвічеві острови.
  • Перша війна в Перській затоці (1991): коротка, але інтенсивна війна між коаліцією на чолі зі США та Іраком, яка завершилася близько 6-тижневими боями, відомими як операція “Буря в пустелі”.
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin