Вінниця
27.04.2024
16.09° C
Вгору

Чи підвищаться тарифи для населення після масованої атаки РФ: відповідь Міненерго

Після наймасштабнішого обстрілу енергетичної інфраструктури України з боку Росії заборона експорту електроенергії не розглядається.

Про це на брифінгу у Києві після зустрічі з віце-прем’єром, міністром енергетики Швеції Еббою Буш повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

– Поки що ми не розглядаємо питання заборони експорту електроенергії. Я не бачу сьогодні, що заборона якось драматично вирішить нашу ситуацію. Далі – подивимося, – сказав він.

Чи вплине удар РФ по інфраструктурі на тарифи

Галущенко розповів, що наразі немає рішень про зміну умов покладення спецзобов’язань із компенсації тарифів на е/е для населення (ПСО), зокрема, для одного з його виконавців – ПрАТ Укргідроенерго, і самих тарифів для населення.

– Кожен удар впливає і на комерційну частину функціонування ринку. Це абсолютно логічно. Але зараз немає рішень, якщо ми говоримо про тарифи для населення, про ПСО чи експорт е/е. Ми зосереджені на фіксуванні наслідків: у якому стані енергетика, що знищено, що максимально швидко можемо відновити. Тоді вийдемо на якісь цифри, терміни цього процесу, і від цього будемо ухвалювати рішення з усіх питань, про які ви говорите, – пояснив Галущенко.

Також він звернув увагу, що, зокрема, підвищення тарифів на е/е для населення 2023 року (з 1 червня – до 2,64 грн/кВт-год – ЕР) допомогло енергетиці відновитися.

– Це комерційна частина, вона важлива. Я говорив: якби ми не підняли тарифи торік, ми б не відновилися в такому обсязі, в якому це зробили. Але, на жаль, знову масовані удари, це вплив на ступінь відновлення. І, на жаль, багато пошкоджень саме тих станцій, які були максимально відновлені, – каже він.

Відповідаючи на запитання, чи можлива державна допомога енергооб’єктам на відновлення, оскільки на ДніпроГЕС втрачено приблизно 1000 МВт балансуючої потужності і великі втрати на ТЕС, міністр сказав:

– Щоб зрозуміти швидкість відновлення і питання грошей, потрібно зараз верифікувати збитки. Не розуміємо, про які суми йдеться. Треба все звести, тоді побачимо, які в компаній ресурси на те, щоб відновити, і які це будуть терміни.

Водночас він додав, що доцільно було б збільшити дозволену потужність перерізу для імпорту е/е з Європи.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin