Вінниця
27.04.2024
16.79° C
Вгору

Українці з квітня через «Дію» зможуть подати заяву про пошкоджену нерухомість

Українці через «Дію» зможуть подавати заяви про пошкодження чи знищення нерухомості до Міжнародного реєстру збитків для отримання у майбутньому репарацій від РФ, повідомив віце-прем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

«Українці вже з квітня через «Дію» зможуть подати заяву про пошкоджені чи знищені квартири, будинки, дачі, якщо є акт про обстеження від місцевої влади. Потім буде можливість подати заяви до Реєстру, якщо не зверталися до місцевої влади», – повідомив він.

Імплементацію послуги розпочато після підписання угоди з виконавчим директором міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, Маркіяном Ключковським.

У Мінцифри наголосили, що «Дія» стає важливою частиною передачі та відображення масштабів збитків від російської агресії.

За словами Михайла Федорова, це перший кейс міжнародного обміну даними для якого використовуватимуть «Дію». Пізніше буде реалізована можливість подання заяв про вимушене переміщення, шкоду життю, здоров’ю, катування та сексуальне насильство. На заключному етапі можна буде подати заяву про шкоду інфраструктурі, а також звернутись із заявами про відшкодування збитків бізнесу.

«Міністерство юстиції працює над досить складним та тривалим процесом репарацій, а «Дія» допомагає зробити процес подання заяв до реєстру простим, доступним та безпечним», – написав він.

Реєстр збитків, завданих агресією РФ проти України, було створено під егідою Ради Європи у травні минулого року. На сьогодні до Реєстру приєдналися 43 країни та ЄС, зокрема США, Японія та Канада. Його головна мета – зафіксувати всі заяви про шкоду, яку завдала війна, щоб Росія виплатила Україні та українцям справедливі репарації.

З міжнародними партнерами ведеться робота над створенням механізму, який конвертує інформацію з Реєстру на рішення про виплати компенсації Україні та тим, хто постраждав від війни.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin