Вінниця
08.09.2024
13.44° C
Вгору

Як приборкати внутрішню агресію: 6 корисних порад

Неконтрольований гнів може створювати проблеми в особистих стосунках та впливати на ваше здоров’я. Однак є методи, що допоможуть вам управляти цим емоційним станом.

Гнів, лють, злість, як би ми не називали цю емоцію, вона має надзвичайний вплив на нас. На сторінці wantedlll поділились цікавими лайфхаками, як приборкати внутрішню злість, коли ніби весь світ йде проти тебе.

Гнів є природною людською емоцією, і часом існують обґрунтовані причини для його прояву, такі як образа від чийогось слова або дії, чи розчарування від певної ситуації. Однак неконтрольований гнів може негативно позначитися на особистих стосунках і здоров’ї.

Яку б форму він не прийняв, неконтрольований гнів може негативно вплинути на фізичне здоров’я та емоційне благополуччя. Гнів і ворожість можуть підвищити шанси на розвиток ішемічної хвороби серця, призвести до проблем, пов’язаних зі стресом, зокрема безсоння, проблеми з травленням і головні болі.

Гнів може приймати різні форми. Деякі люди відчувають злість більшу частину свого життя і для них існує безліч причин для люті. Інші гніваються рідше, але коли вони це роблять, це нагадує вибуховий напад люті. Звідки б не виникли почуття гніву та агресії, ви не повинні дозволяти їм заволодіти вами. Ось кілька способів, які допоможуть вам зберігати спокій.

Перевірте себе

Важко зробити розумний вибір, коли ви перебуваєте в полоні потужних негативних емоцій. Спробуйте визначити попереджувальні ознаки того, що ви починаєте дратуватися. Коли ви розпізнаєте ці ознаки, спробуйте абстрагуватися від ситуації або знайти методи релаксації, щоб запобігти ескалації роздратування.

Не зациклюйтесь

Деякі люди схильні до повтору ситуації, яка їх дратує, ніби спеціально підштовхуючи себе до негативу. Це непродуктивна стратегія, особливо якщо ви вже знайшли джерела проблеми, яка вас розлютила. Тож найкращий варіант — спробувати відпустити минуле. Один зі способів зробити це — зосередитися на тому, що вам подобається в людині чи ситуації, яка вас розлютила.

Змініть свій спосіб мислення

Коли ви злі, здається, що все гірше, ніж є насправді. За допомогою техніки, відомої як когнітивна реструктуризація, можна замінити негативні думки більш осмисленими. Наприклад, замість того, щоб думати “Все зруйновано”, скажіть собі “Це погано, але не кінець світу”.

Лайфгаки для зміни свого мислення:

  • Уникайте таких слів, як “ніколи” або “завжди”, коли говорите про себе чи інших. Такі заяви, як “Це ніколи не працює” або “Ти завжди щось забуваєш”, змушують вас відчувати, що ваш гнів виправданий.
  • Використовуйте логіку. Навіть якщо гнів виправданий, він може швидко стати ірраціональним. Пам’ятайте, що у всесвіту немає планів вас знищити.
  • Перетворіть очікування на бажання. Розлючені люди, зазвичай, вимагають чогось, хай то чесність, вдячність, згода чи бажання робити все по-своєму. Спробуйте перетворити свої вимоги на прохання. І якщо справи підуть не так, як вам потрібно, постарайтеся, щоб ваше розчарування не перетворилося на гнів.

Розслабтеся

Прості методи розслаблення, такі як глибоке дихання і використання заміни образів, можуть сприяти заспокоєнню випадків гніву та агресії. Регулярна практика розслаблення та релаксації може зробити їхнє використання більш ефективними у ситуаціях, коли ви починаєте захлинатися негативом.

Удосконалюйте свої навички спілкування

Люди часто роблять поспішні висновки, коли вони злі та можуть сказати перше (часто недобре), що спадає на думку. Спробуйте зупинити себе в цей момент і краще подумати, перш ніж реагувати. Інколи краще промовчати, адже мовчання може стати багатослівнішим, ніж гірке слово. Якщо вам потрібно відійти, щоб охолонути перед продовженням розмови, скажіть, що повернетеся пізніше, і видихніть.

Усвідомте та уникайте тригерів

Подумайте про те, що зводить вас з розуму. Якщо ви знаєте, що завжди сердитеся, їдучи до центру міста в годину пік, спробуйте змінити свій розклад, щоб поїздка була менш дратівливою. Якщо ви завжди сперечаєтеся зі своїм партнером ввечері, уникайте суперечливих тем, коли ви втомлені. Якщо вас постійно дратує, що дитина не прибрала свою кімнату, зачиніть двері, щоб вам не довелося дивитися на весь безлад.

Ви не можете повністю уникнути почуття гніву, але ви можете змінити своє ставлення до подій і способи реагування на них.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin