Вінниця
27.04.2024
17.29° C
Вгору

Важливо знати кожному: як не образити людину з травмою – сім порад

Перебуваючи у громадських місцях, ми можемо зустрічати людей з травмами обличчя або ж ампутаціями кінцівок.

Як не образити травмовану людину словами, мімікою чи поглядом розповіла Всеукраїнська програма ментального здоров’я “Ти як?”.

“Аби не фокусуватися на травмі, ми можемо відводити очі чи взагалі уникати контакту. Та це ображає людину, адже така реакція змушує її відчувати себе іншою, ба навіть негідною уваги та спілкування. Це ранить і геть не сприяє адаптації у суспільстві після отримання травми”, – кажуть спеціалісти.

“Як впоратись із власними емоціями? Як не образити словами, мімікою чи поглядом під час спілкування?”, – зазначає програма і дає поради.

Будьте людяними

Травма не визначає людину. Кожен ідентифікує себе не лише завдяки зовнішності, а й через власну діяльність, таланти, успіхи, мрії, цінності та перемоги. Маємо навчитися бачити не лише понівечене обличчя, а й людину цілісно.

Ставтеся з повагою до особистих кордонів людини

Не намагайтеся допомогти, попередньо не запитавши у людини, чи вона потребує допомоги. Не торкайтеся до людини без її дозволу.

Будьте емпатичними

Проаналізуйте, що ви відчуваєте під час спілкування з людиною, яка має травми.

Наприклад, думки про те, що людина нещасна, бо має травму, викликають жалість. Та що більше ми дізнаємося про цю людину, то більше усвідомлюємо, що жалість є недоречною.

Будьте щирими

Це нормально зізнатись, що ви почуваєтеся ніякого у спілкуванні, бо не маєте такого досвіду. А ще – пояснити, що це спілкування важливе для вас, а отже, на допомогу може прийти обговорення спільних правил спілкування і взаємодії.

Не уникайте спілкування і не відвертайте погляд

Ми інколи інстинктивно намагаємось відвернутися від чогось, що здається нам страшним чи незрозумілим (невідомим). Але уникання може змушувати людей із травмами почуватися неприємними, а отже ізолюватись від соціального оточення. Це також заважає інтегруватись у суспільство після отриманих травм.

Звертайте увагу на слова і мову тіла

Через порушену роботу м’язів внаслідок травми, вираз обличчя у людини може бути таким, який може здаватися злим, байдужим, сумним, зневажливим чи навіть агресивним.

Звертайте увагу на слова і мову тіла. Вони теж можуть підказати стан співрозмовника.

Будьте відкритими для людей

Соціальна підтримка дуже важлива у процесі зцілення від травм. Тож будьте відкритими для людей.

Пам’ятайте, що деякі речі, як говоріння, вживання їжі, можливість чути чи бачити, можуть бути ускладненими для людей із травмами. Пристосуйте свою взаємодію під можливості такої людини, попередньо запитавши про її потреби, пише програма “Ти як?”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin