Вінниця
29.04.2024
16.53° C
Вгору

Перспективи розвитку легкої промисловості: у Вінниці відбувся круглий стіл

У Вінниці відбувся круглий стіл на тему: «Пріоритети розвитку легкої промисловості Вінниччини».

На заході були присутні представники міської та обласної влади, Асоціації «Укрлегпром», Головного управління Державної податкової служби у Вінницькій області, Вінницької митниці, представники вінницього та релокованого бізнесу.

Заступник міського голови Андрій Очеретний розповів, що підтримка українського виробництва – це одне з важливих питань, яке допоможе Україні стати економічно стійкішою до викликів, а заразом суттєво підсилить обороноспроможність держави під час війни. За його словами, легка промисловість у Вінницькій громаді активно розвивається, особливо це стосується виробництва текстильних виробів.

«Вінницька громада пишається легкою промисловістю. На деяких місцевих швейних фабриках є люди, які працюють понад 60 років. Всі ці підприємства чимало пережили за десять років війни, але попри виклики вони продовжують працювати. В них є велика потреба в спеціалістах, тож ми маємо забезпечити належні умови для того, щоб навчати людей і повертати додому тих фахівців, які виїхали через війну. Для того, щоб допомагати бізнесу, Вінницька міська рада впровадила три фінансові інструменти підтримки. Це Порядок часткової компенсації відсотків по залучених кредитах, коли підприємці створюють нові виробничі потужності і беруть кредити в банках, а ми частково компенсуємо відсотки. Цією можливістю бізнес активно користується. Два роки у громаді діє також Порядок часткової компенсації за новостворене робоче місце, це стимулює бізнес до розширення своїх колективів. Торік ми також запустили ще один Порядок, який накладається на задекларований напередодні Зелений курс. Цей третій Порядок передбачає часткову компенсацію на витрат на придбання обладнання для виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії суб’єктам мікро-, малого та середнього підприємництва за рахунок коштів бюджету Вінницької міської територіальної громади. За 10 місяців у Вінниці вже близько 50 підприємств встановили сонячні електростанції, їх сумарна потужність 11 МВт. З загальної кількості суб’єктів господарювання, які перейшли на зелену енергетику, 14 подали документи на компенсацію та стали учасниками Порядку», – розповів заступник міського голови Андрій Очеретний.

Заступник голови обласної Ради Анатолій Ткач наголосив на необхідності розвивати легку промисловість, як одну з ключових складових економіки України та закликав надавати перевагу продукції вітчизняного виробництва:

«Прагнення в умовах нелегкої сьогоднішньої буденності визначити пріоритети розвитку легкої промисловості Вінниччини означає, що всі ми віримо в нашу Перемогу, думаємо про майбутнє та прогнозуємо нову якість роботи, зокрема – в сфері легкої промисловості. Велика війна вдарила по всіх галузях. Порушена логістика, складне питання ринків збуту, збитки, відтік кадрів. Але українці – стійкі та мужні, а ще – вміють працювати. І якщо в перші місяці повномасштабного вторгнення на підприємствах думали, як виживати, то сьогодні – про розвиток, модернізацію, розширення потужностей», – сказав Анатолій Ткач.

Заступник начальника Вінницької ОВА Сергій Здітовецький подякував підприємцям, які попри виклики, пов’язані з війною, все одно продовжують працювати в посиленому режимі та наповнювати бюджет.

«Конструктивний діалог між владою і бізнесом для досягнення гарного результату повинен бути завжди. Добре, що в сьогоднішньому заході бере участь митниця та податкова, адже ці служби мають свій вплив на цей бізнес. Нам потрібно допомогти створенню бізнесу та його підтримати», – сказав Сергій Здітовецький.

Тим часом бізнес, який працює в різних галузях, підсилює не лише економічні показники та обороноздатність країни, а й зберігає робочі колективи, виробничі потужності та підвищує конкурентоспроможність. Президентка Асоціації «Укрлегпром», яка представляє інтереси українських виробників текстилю, одягу, шкіри та взуття на національному та міжнародному рівнях, Тетяна Ізовіт переконана в тому, що об’єднання галузевих бізнесів та влади необхідне для відновлення економіки України, зокрема за рахунок забезпечення зайнятості населення.

«У 2023 році легка промисловість забезпечила більше податкових надходжень, ніж у 2021 році. Ми продовжуємо знаходити спільні рішення в умовах, коли проблема економічної стійкості для України має вирішуватися із застосуванням передусім внутрішніх резервів «Зроблено в Україні»», – додала Тетяна Ізовіт.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin