Вінниця
20.05.2024
18.16° C
Вгору

Нав’язливі думки: як побороти постійну тривогу за допомогою техніки “Сейф”

Техніка, яка допоможе стабілізувати емоційний стан під час кризи

Напевно, кожній людині знайомий стан, коли нав’язливі думки не дають не те що спати, а й жити, тривога заповнює кожну хвилину життя.

Втім, впоратися з тривогою та панікою цілком можливо. Тому першим етапом роботи в цьому разі може бути емоційна стабілізація.

Психологи рекомендують у таких випадках вдатися до спеціальних технік, які допоможуть впоратися з такими ситуаціями. І зробити це можна самостійно, без допомоги фахівців. Міністерство охорони здоров’я пропонує для цього спробувати ефективну техніку “Сейф”.

На думку фахівців, спосіб “Сейф” є однією з найкращих релаксаційних та емоційно стабілізаційних методик.  Як і у більшості подібних технік, у неї може бути ціла низка варіацій.

Вважається, що ця методика ефективна особливо на першому етапі роботи з психологічними травмами, вона покликана, в першу чергу, стабілізувати емоційний стан людини. Однак стабілізація важлива не лише під час роботи з травмою, її можна і потрібно застосовувати, коли сил справлятися з проблемами вже немає, коли психіка та її ресурси доведені до межі, а емоції виливаються через край. 

Як впоратися з нав’язливими думками та сильною тривогою

  • Перш ніж починати необхідно  знаходиться в більш-менш розслабленому стані, якщо це допомагає, зручно сісти чи лягти. Якщо  застосовувати техніку  під час емоційної нестабільності, ефективність «Сейфу» буде близька до нуля. 
  • Уявіть собі сейф. Він має бути дуже надійним, міцним і досить містким. Подумайте, з чого він міг би бути зроблений, якого кольору. Спробуйте його помацати —  який він: твердий чи м’який, теплий чи холодний. Придумайте спосіб, за допомогою якого він відкривається та закривається. Пам’ятайте, що як він закривається, знаєте лише ви, ключ є тільки у вас і ніхто його більше не зможе відкрити.
  • Коли ви уявили міцний, надійний та місткий сейф, згадайте все, що робить вас нещасним у цей період вашого життя. Все, що не дає жити повним життям та почуватися щасливим. Це можуть бути речі, люди, ваші почуття. Це може бути дуже багато всього. Спробуйте згадати все, постарайтеся не забути того, що не дає вам зараз радіти життю.
  • Тепер все, що ви згадали, потрібно покласти у цей сейф. Абсолютно все. Сейф досить місткий і все це туди поміститися. Щільно закрийте дверцята сейфа та замкніть його ключем.
  • Коли все, що робило вас нещасним міцно замкнено в сейфі, подумайте, куди б ви хотіли його помістити.  Це може бути як десь далеко-далеко чи близько від Вас, не має значення —  навіть у вашій кімнаті. Ключ повинен залишитися у вас. Ключ важливо зберегти.
  • Пам’ятайте, що сейф надійно зберігає те, що в ньому є, але його не можна знищувати. Бо тоді все, що в ньому є, повернеться. А поки все негативне та погане зберігається  в сейфі, ми можемо перепочити, відновити сили, подбати про себе і тоді те, що заховано в сейфі, вже не буде таким страшним і шкідливим.

Звичайно, специфіка виконання цієї техніки може змінюватися залежно від конкретної проблеми. Можуть бути деякі відхилення та варіації її виконання, але загалом регулярне виконання цієї методики щодня, в особливо важких випадках — двічі на день у поєднанні з релаксаційними техніками — показує високу ефективність даної методики у досягненні емоційної стабілізації в кризових ситуаціях.

Якщо ж самостійно не вдається впоратися з негативними станами, МОЗ рекомендує звернутися до фахівця або сімейного лікаря.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin