Пʼять суперпродуктів, які допоможуть зменшити стрес і впоратися з тривожністю
Певні мінерали, вітаміни та антиоксиданти допомагають полегшити симптоми тривожності.
Те, що ви їсте і п’єте, може допомогти зняти стрес і тривожність. Різні антиоксиданти, мінерали та вітаміни можуть допомогти полегшити симптоми тривожності. Можливо, вам варто уникати або обмежити продукти й напої, які можуть посилити стрес і тривожність, наприклад, з високим вмістом цукру та жирів.
Які пʼять продуктів допоможуть вам зняти ці неприємні симптоми?
Авокадо
Авокадо – джерело вітамінів групи B, які повʼязують зі зменшенням симптомів тривожності / Фото: Pexels
Регулярне вживання авокадо може допомогти впоратися з тривожністю завдяки вмісту в ньому вітамінів групи В. Дослідження пов’язують продукти, багаті на вітаміни групи В, зі зменшенням симптомів і зниженням почуття тривожності.
Один авокадо середнього розміру містить кілька вітамінів групи В, зокрема:
- фолат (B9)
- ніацин (B3)
- пантотенову кислоту (B5)
- рибофлавін (B2)
- вітамін B6
Яйця
Яєчні жовтки містять вітамін D, який може допомогти у функціонуванні нервової системи
Симптоми тривожності залежать від гормонів, як-от серотонін і дофамін, у вашій центральній нервовій системі. Яєчні жовтки містять вітамін D, який може допомогти у функціонуванні нервової системи. Деякі дані свідчать про те, що підвищений рівень вітаміну D зменшує симптоми тривожності і депресії та покращує настрій.
Горіхи й насіння
В горіхах багато цинку, а в насінні – магнію / Фото: Pexels
Дослідження пов’язують дефіцит цинку з тривожністю. Порція сирих горіхів кеш’ю містить 1,6 міліграма цинку, що становить приблизно 14-20% від рекомендованої кількості цинку для дорослих.
Деякі дані свідчать про те, що магній також допомагає покращити настрій і симптоми тривожності. Насіння чіа і гарбузове насіння є чудовими джерелами магнію.
Апельсини
Апельсини – чудове джерело вітаміну C, який відіграє важливу роль у реакції організму на стрес / Фото: Pexels
Один апельсин середнього розміру забезпечує більше половини рекомендованої дієтичної норми вітаміну С, антиоксиданту. Дослідження показали, що цей вітамін відіграє важливу роль у реакції організму на стрес і покращує настрій.
Лосось
Омега-3, що міститься в лососі, знижує рівень кортизолу на 33% / Фото: pixabay.com
Стрес може підвищити рівень гормонів тривоги, як-от адреналін і кортизол. Лосось містить омега-3 жирні кислоти, які допомагають знизити рівень цих гормонів. Наприклад, дослідження показали, що омега-3 знижують рівень кортизолу на 33%.
Продукти та напої, яких варто уникати
Деякі продукти та напої можуть підвищити вашу тривожність та її симптоми. Щоб цього не сталося, обмежте споживання:
- штучних підсолоджувачів
- кофеїну
- продуктів з високим вмістом жиру
- продуктів з високим вмістом цукру
- рафінованих вуглеводів
- газованих напоїв